De Enkhuizen 744 Cruiser met vaste kajuit.
De Enkhuizen 744 Cruiser met vaste kajuit.

De HISWA Amsterdam Boat Show (7-11 maart) is een waar sloepenmekka. In hal 7 van het RAI-complex is een uitgebreid aanbod te vinden, met een reeks primeurs, vooral van Nederlandse werven. In de haven achter het beursgebouw, waar ook de nieuwe entree is, liggen ook sloepen in het water.

Naast de sloep is ook de tendersloep goed vertegenwoordigd, feitelijk een sloep in een modern gestileerd en snel jasje. Ook de cruiser valt in dit segment. In Hal 7 zijn onder meer van de partij: Antaris, Bola Maritiem, Bobsloepen, Interboat, iSloep, Jachtwerf de Jong, Jan van Gent, Lillebror Marine, Long Island, Maril, Makma, Menken Maritiem, Oudhuijzer, Plevier Watersport, Prins Watersport, Seafury, Stormer Marine, Timeless Yachts, Van Vossen, Waterdream en Zarro Dutch Quality Boats.

www.hiswarai.nl

Een greep uit het aanbod:

Enkhuizensloep uit Enkhuizen heeft een HISWA-primeur met de Enkhuizen 744 Cruiser met vaste kajuit (afgebeeld). De boot is gebouwd op het onderwaterschip van de Enkhuizen 744 Tender. De cruiser heeft slaapgelegenheid inde kajuit en een volwaardig toilet. De kuip biedt plaats aan maximaal 8 personen. De stuurpositie kan naar keuze achterin (zoals bij de sloepen en tenders) of tegen het kajuitschot worden geplaatst. De cruiser is ontworpen door ‘huisarchitect’ Jan-Pieter Vredeveld.

www.enkhuizensloep.nl

De Intender 650 van Interboat, met als detail een deurtje naar het zwemplatform.

Interboat uit Zwartsluis (afgebeeld) heeft de populaire Intender 640 gerestyled en hem Intender 650 genoemd. Het onderwaterschip is ongewijzigd, maar door de kuiprand te versmallen is er aanzienlijk meer binnenruimte ontstaan. Op de achterbank is plaats voor vier personen en de doorloopruimte langs de motorkist is vergroot. Twee consoles in het middenschip kunnen dienen als koelkast, spoelbak of extra bergruimte. Het zwemplateau is vergroot en gemakkelijk bereikbaar door een deurtje in de de spiegel. Met een 75 pk diesel haalt deze Intender een topsnelheid van 35 kilometer per uur; met een 33 pk motor is 23 kilometer per uur de top.

www.interboat.com

Maril, onderdeel van Aquatec Industries uit Woudsend, waartoe ook Antaris en Makma behoren, presenteert op de HISWA de nieuwe sloep Maril 7NXT. Ook hier een deurtje in de spiegel van de boot om soepel op het geïntegreerde zwemplateau te kunnen stappen. Zeer belangrijk: een afsluitbare toiletruimte voorin de sloep. De 2,85 meter breedte van de 7,50 meter lengte van de 7NXT, gecombineerd met het vlakke onderwaterschip, zorgen volgens Maril voor veel stabiliteit en vaarcomfort. De 7NXT heeft een steilsteven met een rvs boegstrip en een in de romp verzonken kabelaring.

www.maril.nl

Spirit Tenders, een Thaise werf die Nauta Maritiem afgelopen najaar heeft overgenomen, presenteert de Spirit 25. De casco’s van Spirit Tenders worden in Thailand gebouwd. In Nederland bouwt Nauta Maritiem de per zeecontainer aangevoerde casco’s af: bedrading, kussens, cabriokap, besturing, motorisering en techniek. Alle techniek is van Vetus.

www.spirit-tenders.nl