Hollands Houten Boten Festival

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli a.s. wordt het allereerste Hollands Houten Boten Festival gehouden. Op Willemsoord in Den Helder. Het festival valt samen met de Jutter Havendagen.
Volgens organisator Bert van Baar wordt het hoog tijd om houtbouw in Nederland eens in de schijnwerpers te zetten. Het festival is een ode aan de eeuwenlange houten boten traditie die de bootbouw kenmerkte. Een andere aanleiding voor het evenement is het 90-jarig bestaan van het Hout- en Meubilerings College en het 25-jarig bestaan van de afdeling Bootbouw daarvan.

Op het Houten Boten Festival draait het om het zien en ‘beleven’ van houten boten en alles wat daarmee samenhangt. Er is ruimte voor workshops, netwerken, een banenmarkt en werken aan houten boten. Van Baar: “Ook willen we iedereen met nieuwe technieken en materialen in aanraking brengen en daarover discussie voeren: wel of niet met moderne materialen en technieken werken; dit tegenover het vele mooie traditionele werk.”
Bert van Baar bestiert vanaf 2003 De Bootbouwschool (Willemsoord gebouw 73), een plek waar mensen hun vaak langgekoesterde droom in vervulling kunnen laten gaan: het leren bouwen van je eigen houten boot. Daar zijn vaartuigen gebouwd van 2 tot 18 meter. Een aantal is op het festivalterrein te zien. Van Baar organiseert ook de ABBA (Amateur Boat Building Award) in Nederland.

De toegang van het Hollands Houten Boten Festival (Dutch Wooden Boat Festival) is gratis voor bezoekers en deelnemers. Openingstijden: 10.00-17.00 uur. Locatie: het Willemsoord terrein, rond loods 66 in Den Helder.
https://dutchwoodenboatfestival.nl/