Huisfit neemt Eos en Athena tegelijkertijd onderhanden

De Athena is reeds in Harlingen aangekomen voor een refit. Foto Franco Pace

De refit-afdeling van Royal Huisman, Huisfit, neemt twee van de grootste zeiljachten ter wereld onderhanden. De 90 meter lange schoener Athena kwam onlangs aan in Harlingen en binnenkort wordt daar ook de 93 meter lange schoener Eos verwacht.

De driemaster Athena is in 2004 opgeleverd door Royal Huisman. De door Pieter Beeldsnijder en Dykstra Naval Architects ontworpen schoener heeft intensief over de wereldzeeën gevaren en is altijd uitstekend onderhouden. In 2014 stuurde Huisfit een ’flying squad’ met specialisten voor esthetische en technische updates terwijl het schip in de Middellandse Zee voer. Het is geen geheim dat de eigenaar het schip te koop heeft gezet. Omdat de Athena op moet voor de 15 jarige keuring voor Lloyds-classificatie, wordt het hele schip onder de loep genomen. Zo worden de hoofdmotoren en generatorsets gereviseerd, krijgt de tuigage een beurt, wordt teak vervangen op het hoofd- en brugdek en zal het gehele schip worden geverfd.

Deze foto van de imposante driemaster Eos is gemaakt door de bemanning.

Eos
De driemaster Eos, tot voor kort het grootste zeiljacht ter wereld, werd in 2006 door Lürssen in Bremen opgeleverd. De eigenaars van de Eos waren volgens Royal Huisman zo onder de indruk van de kwaliteit van het onderhoudswerk in Nederland door de jaren heen, dat ze besloten de ‘grote beurt’ ook door Huisfit te laten uitvoeren, zodat het schip weer jaren meekan. Bert Tromp van Huisfit: “Terugkerende klanten zijn de beste ambassadeurs voor een werf. We zijn zeer vereerd dat we tegelijkertijd aan ’s werelds vijfde en zesde grootste zeiljachten mogen werken. Dat is nogal een compliment voor Huisfit.”

De MTU 4000 serie hoofdmotoren krijgen een grote beurt, drie generatorsets worden vervangen, stabilisatoren, pompen, roer/roermotor, gearboxes, shaft lines en tal van boordsystemen worden onderhouden. De Rondal tuigage wordt nagelopen en het gehele schip krijgt een verf-/vernisbeurt.

Beide schepen worden in Harlingen uit het water gehaald en in hallen geplaatst, zodat het werk in de winter binnen uitgevoerd kan worden.

www.royalhuisman.com