Juliet na de terwaterlating bij Huisfit. Foto RH

De 44 meter (143 voet) lange kits Juliet ging in 1993 bij Royal Huisman te water en heeft inmiddels bijna 250.000 mijl op het log staan. Het jacht kreeg de afgelopen maanden bij Huisfit in Zaandam (Amsterdam) een refit en werd tevens ‘vergroend’. De aandrijflijn werd hybride gemaakt.
Het middelpunt van Juliet’s hybride conversie is een nieuwe transmissie, afgestemd op een geavanceerde nieuwe elektromotor/generator. Dit maakt indirecte elektrische voortstuwing mogelijk, hetzij gegenereerd door de hoofdmotor, hetzij afkomstig van de nieuwe, krachtige accubank of generator. Conventionele aandrijving direct vanaf de motor blijft ook een optie.

Met de hoofdmotor als primaire bron van stroomopwekking, is het systeem geconfigureerd om peak-shaving van de accubank te leveren, bijvoorbeeld tijdens het hijsen en trimmen van zeilen. De boegschroeven zijn elektrisch in plaats van hydraulisch aangedreven. De accubank kan snel worden opgeladen door de elektromotor/generator die wordt aangedreven door de hoofdmotor of generator. Onder zeil wekt de schroef ook stroom op. Voor anker vervangt het batterijvermogen de generatorsets als de belangrijkste stroomvoorziening. Daardoor is er geen motorgeluid en geen uitstoot..

Al het bovenstaande zorgt voor een veel lagere behoefte aan de hoofdgeneratoren in hun traditionele rol. Ze zullen een hoge mate van redundantie bieden, voor de voortstuwing via het diesel-elektrische systeem, en als alternatieve bron van elektrische energieopwekking. In de laatste rol zou de generator van de hoofdmotor doorgaans de eerste keuze zijn voor het opladen van de batterijen na urenlange emissievrije modus.
Hybride conversies door Huisfit geven jachten uit de tijd van Juliet een duurzaam nieuw leven. Het Huisfit-team ziet een toenemende interesse in deze conversies. Niet boordleven komt op een hoger plan; lees: meer comfort. Bovendien is het anticiperen op de strenger wordende wereldwijde milieuregelgeving, een verstandige investering.

Royal Huisman Heeft veel ervaring met verduurzaming van jachten. De werf pionierde met hybride voortstuwing in de baanbrekende 58 meter (190 voet) kits Ethereal (’s werelds eerste hybride superjacht, geleverd in 2009) en verfijnde de toegepaste technologie op de 52 meter (172 voet) lange ‘NextGEN’ kits Elfje en enkele andere opmerkelijke projecten.
https://www.huisfit.com