Jachtbouw Nederland: superjacht Feadship op waterstof

Een primeur in het decembernummer: Feadship is bezig met een opdracht voor de bouw van een superjacht dat wordt voortgestuwd met behulp van waterstof, onthulde directeur Henk de Vries tijdens een interview op METSTRADE.
Het coverartikel is een eerbetoon aan Gerard Dijkstra (75), die 50 jaar geleden met zijn ontwerpbureau begon, dat tegenwoordig Dykstra Naval Architects heet. In een uitgebreid interview met Laurens van Zijp vertelt Dijkstra over bijzondere gebeurtenissen in zijn fascinerende loopbaan, geïllustreerd met foto’s uit zijn indrukwekkende oeuvre.

Verder onder meer in dit nummer:
• Een terugblik op de zeer succesvolle beurs METSTRADE, met de winnaars van de designprijs DAME Award en de uitreiking van de Boat Builder Awards, waar ook sprake was van een vleugje Hollands Glorie.
• De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans is taaie kost, maar wel heel belangrijk. Mr. Frits Hommersom licht een aantal belangrijke punten toe en constateert dat het eigenlijk een deelreparatie is van oude wetgeving. Hij neemt en passant ook de belangrijke uitspraak van de Hoge Raad mee over slapende dienstverbanden.
• Een onderzoek naar milieuvriendelijke antifouling door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
• De NJI brengt wintercursussen voor de jachtbouw onder de aandacht van het Opleidingen- en Ontwikkelfonds voor de Metaalsector
• Vri-Jon DSA Yachts heeft na de crisis de bakens verzet en heeft zich gericht op refit, onderhoud en winterstalling. Maar komend jaar krijgt de nieuwbouw van stalen motorjachten een impuls.
• De ALM in Werkendam is sinds 1977 sterk in staalbouw, met name trawler- en kottermodellen. De werf denkt sterker te staan door het aangaan van samenwerkingsverbanden.
• Een interessante startup is 10XL uit Dordrecht, die erin is geslaagd een sloep van zes meter uit één stuk te printen van gerecyclede kunststof. De 3D printrobot klaart dat klusje in 24 uur. Komend voorjaar gaat er een filiaal in Friesland open, waar de productie op gang moet komen, dichtbij de toeleverancier van gerecyclede kunststoffen.
• Boot Holland bestaat 30 jaar. In de WTC Expo in Leeuwarden is van 7-11 februari een breed aanbod te zien, met traditioneel veel staalbouw, maar ook de nieuwe trend, house boats.
• Nederlandse jachtwerven hebben heel wat nieuws te melden. Zo heeft Icon Yachts de eerste opdracht binnen om een aluminium superjacht voor Sunseeker te bouwen en slaagde Amels erin om een door Espen Øino ontworpen 60 meter jacht twee maanden na lancering te verkopen. Heesen vulde het orderboek verder tot 13 jachten in voorbereiding en aanbouw.
• Op 16 pagina’s met bedrijfspresentaties vertellen dienstverleners en toeleveranciers in hun eigen woorden wat ze voor de jachtbouw kunnen betekenen.