Jachtbouw Nederland nr 1-2021: naar de werven toe

Jachtbouw Nederland gaat zoals altijd naar de werven toe. Voor het februarinummer bezochten we de nieuwe werf van Vanquish Yachts in Marknesse, Huisfit in Zaandam, ‘Royal’ Hakvoort in Monnickendam en DaVinci Yachts in Heeg. Verder speciale aandacht voor verf, plamuur en antifouling, in een combinatie van bedrijfspresentaties en redactionele artikelen.

Aandacht is er onder meer voor de activiteiten van YEC, Hempel en de ultrasone antifouling van Land & Marine Group. The Marine Group wil met spuitplamuur van Awlgrip de Nederlandse markt veroveren, Alexseal heeft nieuwe producten en Brassto legt uit waarom poedercoaten het wint van natlakken.

Tom Steentjes van VANQUISH YACHTS verkoopt in de Verenigde Staten de ene na de andere snelle motorboot, waarmee het ook goed loungen is. COO Sander Mars moet in Marknesse de groei in goede banen leiden, met binnenkort een ruim 50-koppig personeelsbestand.
HUISFIT in Zaandam is de dochter van Royal Huisman in Vollenhoven, die het razend druk heeft met ingrijpende refits. We zoomen in op de indrukwekkende metamorfose van de Broadwater, een Feadship van 56 meter. Overigens worden ook in Vollenhove bestaande jachten gemoderniseerd en in nieuwstaat gebracht.
De gebroeders Klaas en Albert HAKVOORT vertellen in een uitgebreide reportage hoe trots ze zijn op het predikaat ‘Koninklijk’, dat de werf na honderd jaar kreeg. Ze houden vast aan de assemblage op de krappe locatie in het hart van Monnickendam. De werf weet zich omringd door een imposant netwerk van toeleveranciers, waarmee motorjachten van hoge kwaliteit worden gebouwd.
DAVINCI YACHTS brengt het jachtonderhoud onder in een aparte hal in Heeg voor een betere scheiding met de assemblage van de nieuwe jachten. Directeur Erik van Veen werkt aan een nieuw topmodel, een 40 voeter.

METSTRADE ging virtueel en trok veel online bezoekers met kennissessies, alternatieve Boat Builder Awards en een speciale DAME Award.

Verder veel nieuws van de Nederlandse jachtwerven:

  • Europese awards voor Contest en Saffier
  • Vlootvernieuwing KNRM begonnen bij Jachtbouw Folmer
  • Veel orders voor Aquanaut Dutch Craftmanship
  • Hutting maakt Truly Classic hybride
  • Drie schepen op stapel bij North-Line
  • Dykstra NA over Rainbow II: van schoener naar sloep
  • Altena Doggersbank 66: veel ruimte
  • De dikke orderportefeuille van Heesen Yachts
  • KM Yachtbuilders: ook 49 en 63 voets motorjacht
  • Damen Yachting bouwt 72 meter expeditiejacht