Jachtbouw Nederland nr 2: ontwerper Willem Nieland in de spots

Op de cover van JACHTBOUW NEDERLAND nr 2 staat ontwerper WILLEM NIELAND, die in een uitgebreid artikel zijn nieuwe koers toelicht. Het komt er in grote lijnen op neer dat hij zelf zijn ontwerpen direct verkoopt aan klanten en een groep bedrijven om zich heen heeft verzameld die de jachten kunnen bouwen. Met succes! Voor DEEP WATER YACHTS ontwikkelde Nieland een uitbreiding van de Korvet-serie, die in een apart artikel wordt belicht.
MOONEN YACHTS heeft een moeilijke tijd achter de rug, maar het gaat de werf dankzij een Australische investeerder weer voor de wind. We maakten met directeur Marianne Hendriks een rondje door het bedrijf en kregen de nieuwste ontwikkelingen te horen.
TJERK HUTTING blikt terug op 45 jaar zeiljachten bouwen, maar kijkt ook vooruit met een nieuwe lijn. André Hoek ontwierp een 52 voeter die de voorloper daarvan is.
DE STILLE BOOT werd vorig jaar getroffen door een alles verwoestende brand, maar was verrassend snel weer op de been. Directeur Marcel Schaap geeft tips hoe met preventieve maatregelen de schade beperkt kan blijven. Maar de steun van personeel en relaties was ook van groot belang.
De HISWA TE WATER, die in de eerste week van september is gepland, gaat er met nieuw elan tegenaan: de beurs wordt ruimer van opzet.
ANKER STUY COMPOSITES heeft een nieuwe gelcoat ontwikkeld, die volgens het familiebedrijf een doorbraak betekent voor de jachtbouw.
PIET BROUWER ELEKTROTECHNIEK geeft een visie op elektrisch varen en legt uit dat het niet altijd de meest duurzame keuze is.
KUIPER VERZEKERINGEN zou het 75-jarig jubileum graag groot vieren, maar volstaat vooralsnog vanwege corona met een speciaal relatiemagazine.
MERCURY MARINE trekt veel aandacht met een krachtpatser: een 12 cilinder 7,6 liter V12 outboard van maar liefst 600 pk. VANQUISH YACHTS heeft een order geboekt voor een VQ45 met vier van deze motoren, goed voor een snelheid van ruim 60 knopen.

De Nederlandse jachtwerven blijven flink doorbouwen en boeken orders:
• VMG Yachtbuilders komt met een opgefriste serie Puffin-zeiljachten.
• De Vaan R4 catamaran wordt nu daadwerkelijk gebouwd, voor een deel van gerecycled aluminium.
• Van den Hoven heeft de smaak van snelvarende aluminium motorjachten te pakken en bouwt na een Voyager 61 Flybridge een 50 en 80 voets versie, ook ontworpen door René van der Velden.
•De stoere werkboten van Tideman Boats zijn gemaakt van HDPE, dat wel tegen een stootje kan. De eigenaar van een expeditiejacht heeft er twee besteld als tenders voor arctische avonturen.
•Ravenswaard Nautiek in Nieuwegein heeft 38 (!) aluminium R60 en R70 tenders in bestelling, met bb-motor naar keuze in een bun, kan ook elektrisch.
•Domani Yachts introduceert een nieuw fenomeen, een elektrische ‘Sport Utility Yacht’ ofwel SUY van 8 meter lengte, en ook nog een nieuwe S32 Lounge daysailer van 8,5 meter.
•Van der Valk liet in Waalwijk het vijfde aluminium motorjacht in de serie 26 meter Raised Pilothouse te water.

Wordt ook abonnee voor slechts €35 per jaar. Bezoek de actiepagina