Jachtbouw Nederland nr. 7: Focus op Royal Huisman

Op de cover van het decembernummer is het 65 meter lange aluminium zeiljacht Aquarius II in aanbouw te zien bij ROYAL HUISMAN in Vollenhove. In het magazine een uitgebreide reportage over de werf, die aan meerdere indrukwekkende projecten tegelijk werkt. Permanent wordt gestreefd naar steeds lichtere constructies en stroomlijning van de workflow. Innovatie is er ook op het gebied van klantbeleving. Met dochter Rondal worden nieuwe zeilsystemen ontwikkeld. En dan is er ook nog een uitgewerkt concept voor een 100 meter lang zeiljacht.
Verder in dit magazine:
De uitgebreide aankondiging van de VAKBEURS WATERSPORT kan genegeerd worden, want het evenement is op de valreep afgelast. Wel blijft het interessant om te lezen over de lezing die avonturier/zeezeiler Mark Slats zou houden. Hij zoekt sponsors om zijn nieuwe missie te ondersteunen: deelname met een IMOCA 60 aan de Vendée Globe zeilwedstrijd om de wereld in….2028.
Niemand twijfelt eraan of BOOT DÜSSELDORF doorgaat van 21 tot en met 29 januari 2023 in de gelijknamige Duitse stad. ‘Groot’ en ‘veel’ zijn wederom sleutelwoorden: rond de 1.500 exposanten, zo’n 220.000 vierkante meter vol jachten, boten, sport, spel en actie, verdeeld over 16 hallen. Heel wat Nederlandse exposanten zullen daar ook aanwezig zijn.
ZEGERSFARADAY is de werf in Zaandam waar Toon Zegers samen met zijn dochters Lisa en Anne ranke dagboten bouwt, geïnspireerd op de Engelse Thames wherry, elektrisch voortgestuwd. Het drietal wil het liefst alles in eigen hand houden, inclusief het polyesterwerk. Ze blijven graag kleinschalig werken, een tiental boten per jaar. Lisa Zegers: ”We willen de klant het productieproces van zijn boot laten volgen. En we willen graag het onderhoud blijven doen, want we houden van onze boten.”
Medio november werd de internationale vakbeurs METSTRADE gehouden in Amsterdam RAI. De belangstelling uit de wereld van de jachtbouw was als vanouds. Er werden ook DAME Awards toegekend aan een groot aantal innovatieve bedrijven.
SKIPSHELLING BLOM in Hindeloopen bestaat 65 jaar. In die periode is de werf uitgegroeid tot gerespecteerde Lemsterakenspecialist. Zeg je Lemsteraken, dan zeg je Skipshelling Blom en omgekeerd. De werkzaamheden zijn breder dan nieuwbouw alleen en omvatten onderhoud, reparatie en verbouw. Plus: snijpakketten. De werf werkte ook mee aan de restauratie van De Groene Draeck van prinses Beatrix. Omdat de naam Blom in dit kader ook tot verwarring kan leiden, leggen we uit dat in Hindeloopen ook nog DIRK BLOM LEMSTERAKEN bestaat. Onder die bedrijfsnaam bestiert Dirk Blom een makelaardij en bootmanagementbedrijf, met Lemsteraken als speerpunt. Hij voert de regie over de restauratie van De Groene Draeck.

Er is weer volop NIEUWS VAN DE NEDERLANDSE JACHTWERVEN:
• U-Boat Worx heeft een ontwerp gepresenteerd van een 37,5 meter lang ‘onderwaterjacht’
• KM Yachtbuilders toont 21 jachten op een open dag die op 21 april 2023 wordt gehouden.
• De Driesprong Yachtcenter uit Langelille heeft de jachtbouwactiviteiten van Dutch Craftsmanship in Sneek overgenomen en presenteert ook nog een motorjacht uit eigen koker.
• Vaan Yachts heeft jachtwerf Yagra in Hellevoetsluis overgenomen
• Ontwerpbureau Fast Cruising Yacht Design (FCY) in Hilversum zoekt een werf en toeleveranciers voor de Kong 40, een modern toerjacht
• Paul Dijkstra Composites (PDC) in Uitwellingerga heeft een nieuwe Olympiajol ontwikkeld, ontworpen door Juan K Yacht Design,die in 2023 op de markt komt
• Twee ontwerpen van jachtarchitect Willem Nieland zijn dit najaar opgeleverd: een Globemaster 50 motorjacht en een 45 voet zeiljacht. Nieland werkte samen met Friesland Mariteam te Lemmer (cascobouw en techniek) en Boelen Marine Betimmering in Hardinxveld
• Jachtwerf Heeg heeft proefgevaren met het zeiljacht Pointer 30 en noteerde al drie orders daarvoor
• Alumax Boats heeft een tweede bedrijfshal aan de haven van Meppel in gebruik genomen