Jachtbouw Nederland nr 6/2021: vakmanschap is meesterschap

De sfeervolle cover van decemberuitgave van Jachtbouw Nederland laat een Zestienkwadraat zien die bij JACHTWERF DE JONG in Joure wordt gebouwd. Het is de 40ste in de geschiedenis van de houtbouwende werf (anno 1653!), die in een uitgebreide bedrijfsreportage voor het voetlicht komt.
In een interview legt de eigenaar van Oceanco, DR. MOHAMMED AL BARWANI, uit dat duurzaamheid een uitermate belangrijke rol speelt bij de bouwer van superjachten.
We gingen bij TALSMA SHIPYARDS in Franeker op bezoek, waar Fonger Talsma toelichting gaf op het veelzijdige oeuvre van de werf, van casco’s voor superjachten, drijvende steigers en woonarken tot de restauratie van een stoom-graanelevator.
Het voormalige ADM-terrein Amsterdam moet een domein worden voor de bouw en het onderhoud van superjachten. Entrepeneur WIM BEELEN wil er veel geld in steken, maar een ruzie met het Havenbedrijf maakt het er niet makkelijker op.
In de terugblik op vakbeurs METSTRADE wordt duidelijk dat de voorzorgsmaatregelen van RAI Amsterdam niet konden voorkomen dat een groot aantal bedrijven zich op de valreep terugtrok. Ook trok de beurs door corona veel minder bezoek. De uitreiking van de DAME Awards en Boat Builder Awards ging gewoon door.
BREXIT laat ook de jachtbouw niet onberoerd, blijkt uit een rondje langs bedrijven die er handelsbetrekkingen mee hebben. Maar op zich valt het mee, zo is de conclusie.

Veertien toeleveranciers en dienstverleners aan de jachtbouw maakten gebruik van de mogelijkheid om in een BEDRIJFSPRESENTATIE zichzelf in de schijnwerpers te zetten.

In de rubriek ‘NIEUWS VAN DE NEDERLANDSE JACHTWERVEN’ onder meer:

• Saffier Yachts verhuist in IJmuiden naar een veel grotere locatie om de enorme orderstroom te kunnen verwerken.
• Jachtwerf Heeg breidt uit met een nieuwe productiehal en een stalling voor 170 boten, die driehoog worden gestapeld.
• Aquatec Industries bouwt een enorme winterstalling, waarin plaats is voor maar liefst 400 boten.
• Bij Van der Valk in Waalwijk ging het 34 meter lange expeditiejacht Lady Lene te water.
• U-Boat Worx heeft een snelle duikboot aan de modellenlijn toegevoegd.
• Jetten Jachtbouw, een naam die uit de failliete boedel overbleef, brengt een stalen 46 voets hybride motorjacht op de markt.
• Vri-Jon DSA Yachts heeft een eerste nieuwe Contessa 39 OC verkocht aan Zwitserse klanten. Puur op basis van vertrouwen, want er waren nog geen tekeningen van het nieuwe model.
• Het snelle aluminium motorjacht Phi, 58,5 meter lang, is na proefvaarten opgeleverd aan de klant door Royal Huisman.
• Bij Heesen Yachts in Oss ging Project Cosmos te water. Met een lengte van
80 meter, 1.700 GT en een topsnelheid van 29 knopen is Project Cosmos het grootste en snelste aluminiumjacht dat ooit is gebouwd, aldus de werf.
• Steeler Yachts ontwikkelt een nieuw model: de Steeler 25m Explorer, een rondspant trawlerjacht van 25 meter lengte.
• Gebroeders van Enkhuizen in Makkum heeft een Enksail Noordkaper 46 GT gebouwd, een kottergetuigd zeiljacht, die als het meezit in 2022 op eigen kiel naar de VS gaat varen. Een volgende 46GT is in aanbouw.