Jachtbouw NL nr. 1 – 2022: magazine met veelzijdige inhoud

De inhoud van Jachtbouw Nederland nr 1 van 2022 is zonder meer veelzijdig te noemen, want tal van facetten van de jachtbouw komen aan de orde.
Op de cover is een lasser van cascobouwer SDH in Enkhuizen aan het werk te zien. Het is een jong bedrijf, dat aandacht trekt met aansprekende projecten. Behalve cascobouwer is SDH ook metaalbewerker. En het bedrijf onderzoekt de verwerking van Super Duplex staal in de jachtbouw. Genoeg stof tot gesprek met productiemanager Danny Smit.
NACRA SAILING ontwikkelde een nieuwe catamaran voor recreatie en racen: de Nacra 500 MK2. De pas aangestelde directeur marketing van Nacra, Sander Schuurman, wil over vijf jaar duizend van deze boten hebben verkocht in de leisuremarkt. “De wereld is groot. Overal waar strand is, hebben wij een doelgroep”, zegt hij.
Bij WERKVREUGDE in Noord-Brabant en Friesland heeft men plezier in het werk, dat vooral bestaat uit opdrachten van superjachtbouwers. Het gaat dan om de levering van roestvrijstalen elementen, van bolder tot reling en ingewikkelde trappen, waarvoor mockups worden gebouwd. In een bedrijfsreportage wordt duidelijk dat het inmeten pas na het plamuren kan beginnen omdat een casco niet op de millimeter nauwkeurig wordt gebouwd. Het schuren en polijsten tot het roestvaststaal spiegelt is een essentieel onderdeel van het werk.
JOHN BRUINTJES werkt als jachtschilder op locatie voor refits, regulier onderhoud, nieuwbouw en spot repair. Hij vertelt gedetailleerd over zijn methodiek: “Hoe strakker een casco is gebouwd, des te minder plamuur er nodig is. Een perfect gebouwd casco betekent winst in de vervolgtrajecten.”
Voorzitter Maurits Zeinstra van de NEDERLANDSE JACHTBOUW INDUSTRIE (NJI) vertelt over hoe moeilijk het is om in coronatijd contact te houden met leden van zijn werkgeversorganisatie, wat voor activiteiten de NJI ontplooit en hoe leden creatieve oplossingen verzinnen om de verkoop op peil te houden.
SATELLITE YACHT DESIGN uit Zaandijk ontwierp voor de Dalian Changmei Pleasure Boat Company in China een reeks zeilboten die daar enorm goed aanslaan. Zo werd onlangs een order geplaatst voor vijftig DC29’s en twee Ten2 zeilboten.
ENKHUIZENSLOEP in Enkhuizen bereikte in 2021 twee mijlpalen: het 30-jarig bestaan en een verhuizing naar een ruimer pand. Dat werd afgelopen najaar betrokken. Veel tijd om feest te vieren had de werf echter niet; met ruim zestig orders voor nieuwe schepen is er vooral veel werk aan de winkel. Directeur/eigenaar Vincent Stoop blikt terug en vooruit.
Natuurlijk is er ook weer veel NIEUWS VAN DE NEDERLANDSE JACHTWERVEN:
• Chinese investeerders nemen Balk Shipyard over. Daan Balk licht deze dramatische stap toe.
• Roelof van der Werff werkt met 3D gevormde houten elementen bij de bouw van een kleine kajuitboot.
• Steeler Yachts bouwde voor en Noorse opdrachtgever een stalen jacht met elektrische voortstuwing.
• Matez Shipbuilding bouwt een negen meter tendersloep.
• De 71-meter lange Juice heeft de Amsterdamse Feadship-bouwhal, de werf van Royal Van Lent, medio januari verlaten.
• Waarschip bouwde een elf meter lange trimaran voor Grainger Design multihulls.
• De tewaterlating van de 33 meter Holterman X-treme 105 is een mijlpaal voor de werf. Het is het eerste motorjacht in de nieuw ontwikkelde X-treme serie van Bernd Weel Design.
• Heesen Yachts heeft het 55-meter Project Apollo verkocht, een jacht, met stalen romp en aluminium opbouw met een Fast Displacement Hull van Van Oossanen, dat al in aanbouw was op basis van speculatie.
• Interboat voegt een nieuw model toe aan het bestaande gamma: de Intender 950 Cabrio. Het is een open versie van de Intender 950, waarvan de opbouw is verwijderd.
• Moonen verkoopt het vierde Martinique-motorjacht en begint aan het vijfde, niet op basis van speculatie zoals vermeld, want het jacht is inmiddels verkocht.
• Vraag niet hoe het kan, maar Royal Hakvoort presteert het om een motorjacht van 65 meter te bouwen in een op het oog te krappe bouwhal in het hart van Monnickendam.
WORD ABONNEE!
Blijf op de hoogte van de Nederlandse jachtbouw en het nieuws van de (internationale) toeleveranciers. Word abonnee en ontvang nu zes nummers van Jachtbouw Nederland per jaar voor € 35 excl. btw. Nieuwe abonnees ontvangen straks ook de 100 pagina’s tellende consumentenspecial INSIDE én deze kersverse februari-uitgave in print.
Lees hier de geheel vernieuwde digitale versie, gratis ter kennismaking..