Jetten Shipyard in nood ziet toch overlevingskansen

Door Rens Groenendijk, redacteur Jachtbouw Nederland

Er gloort hoop voor Jetten Shipyard in Sneek. De werf verkeert in zeer zwaar financieel weer nadat een leverancier het faillissement aanvroeg. Toeleveranciers kregen deze week van directeur Jeannot Grim de schriftelijke mededeling dat de werf zijn betalingsverplichtingen niet verder kan nakomen. Grim ziet inmiddels serieuze kansen om een faillissement af te wenden: “We zijn in vergevorderd stadium met partijen over een overname. Komende week moet daarover duidelijkheid komen.”

Te goedkoop
Hoe kan het dat een succesvolle werf die in 2015 en 2017 nog de titel Europese boot van het jaar won, zo in de problemen komt? Grim: “Om het heel simpel te zeggen: we zijn te goedkoop. De calculaties waren te opportunistisch, waardoor het merendeel van de boten die we in portefeuille hebben verliesgevend is. We zijn nu met klanten in gesprek, die bereid zijn een bedrag bij te passen. Daarnaast missen we engineeringskracht en willen alles zelf doen. Maar we zijn net te klein om het allemaal goed neer te zetten. Een overname zou dat probleem oplossen, dan zouden we er uiteindelijk zelfs beter uit komen.” Volgens Grim zijn ook vrijwel alle toeleveranciers bereid om mee te denken voor een oplossing.

Voortekenen
Dat het financieel niet goed liep was begin dit jaar al duidelijk, toen de werf zich begin dit jaar plotseling terugtrok van deelname aan de belangrijke (maar kostbare) beurs Boot Düsseldorf. Ook besloot de werf zich niet aan te sluiten bij de werven die begin april Motorboot Sneek organiseerden en hield in dezelfde periode open dagen. Opmerkelijk was het aantal onverkochte schepen dat twee maanden geleden in een verkoopmailing werd opgesomd: Jetten 38 Cabrio Anniversary Edition, Jetten 50 MPC (jong gebruikt, technisch gerefurbished door de werf), Jetten Beach 65 Custom Wheelhouse en twee Jetten Beach 45 (Powerboat of the Year 2017) in verschillende uitvoeringen. Op 26 maart werd nog een Jetten 42MPC opgeleverd aan de eigenaar.

Jetten begon in 1997
In juli vorig jaar verkochten de broers Marcel en Sander Jetten hun bedrijf aan Grim, die eind 2016 aantrad als algemeen directeur. De motivatie was dat ze de werf een solide basis wilden geven voor verdere internationale groei. De gebroeders Jetten begonnen in 1997 samen een bedrijf dat technische installaties in jachten bouwde. Een jaar later begonnen ze met de bouw van vijf motorjachten. In 2000 werden de eerste eigen modellen geïntroduceerd.
Jetten Shipyard heeft tot op heden ruim 325 schepen gebouwd in de modellijnen Jetten, Bommelaer, MPC, Custom Build by en de Jetten Beach, Europese Motorboot van het Jaar 2017. Stalen casco’s worden in eigen huis gebouwd of uitbesteed; de bouw van aluminium casco’s doet de werf zelf. Er werken circa 35 mensen bij Jetten in Sneek.
Na de verkoop van hun werf zijn Marcel en Sander Jetten ‘Jetten Yacht Support’ begonnen aan de Houkesloot in Sneek. Het is een kleinschalig bedrijf dat service voor motorjachten biedt in de brede zin van het woord: advies, aanpassing van installaties en het vaarklaar of verkoopgereed maken.

www.jettenshipyard.com