Jachtbouw Nederland Nr.3 2019 boordevol mooie artikelen

Van Vossen Engineering: elektrische aandrijving en kansen voor waterstof – Bedrijfsportret werf Super Lauwersmeer – Bedrijfsschool De Vries Makkum – Bezoek aan testcentrum Volvo Penta in Zweden – Reportage opening nieuwe bouwhal Royal Van Lent.

Jachtbouw Nederland 3 is 18 juni verschenen. Op de cover het 88 meter lange superjacht Project 816. Bij de opening van de nieuwe bouwhal van Royal Van Lent in Amsterdam, op 16 mei door koningin Máxima, lag dit schip in aanbouw binnen. De werf uit Kaag vierde na de opening ook het 170-jarig bestaan. Een reportage. Verder:

  • We gingen op bezoek bij het testcentrum van Volvo Penta in Zweden, waar onder meer de nieuwe generatie D4 en D6 diesels werden gepresenteerd. De motoren zijn zuiniger, krachtiger en goedkoper in onderhoud geworden.
  • De bedrijfsschool van De Vries Scheepsbouw in Makkum helpt te voorzien in de behoefte aan vakkundig personeel. Het refitten van een oud De Vries-kruisertje was een mooi project voor leerlingen. Samen met ROC Friese Poort in Sneek wordt de bedrijfsschool verder uitgebouwd met de Yachtbuilders Academy.
  • Een bedrijfsportret over werf Super Lauwersmeer, die het 50-jarige bestaan luister bijzet met een jubileummodel van de Discovery 47 AC.
  • De Energy Observer, een catamaran met een installatie om zelf waterstof te maken en als brandstof te gebruiken. Tijdens het bezoek aan Amsterdam werden er twee vleugelzeilen op gemonteerd.
  • Van Vossen Engineering in Giethoorn, gespecialiseerd in aluminium sloepen met elektrische voortstuwing, ziet in de nabije toekomst ook kansen voor waterstof als alternatief.
  • SRF Shipbuilding bouwt een tweede schip voor de Stichting Vaarwens. Daarbij een eerbetoon aan ontwerperJan Visser die vorige maand plotseling overleed.
  • Het Agentschap Telecom gaat onderzoek doen naar het verstoren van AIS en marifoon door led-verlichting. De Amerikaanse kustwacht heeft hiervoor reeds gewaarschuwd.
  • De NJI constateert veel belangstelling voor de korte cursussen van OOM, het opleiding- en ontwikkelingsfonds metaalbewerking. Bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat een consultatieronde houdt over het boordtoilet, heeft de NJI een het advies neergelegd de afvoer niet te verzegelen, maar een vignet in te voeren.
  • In een extra lange rubriek ‘Nieuws van de Nederlandse jachtwerven’ onder meer aandacht voor de uitbreiding van Oceanco naar Zwijndrecht, Royal Huisman die van de gemeente Amsterdam de voormalige werf Holland Jachtbouw in Zaandam voor lange tijd huurt en berichten over Ventis, Steeler, De Boarnstream, Moonen, Feadship, Matez, Amels, Damen, Dutch Classic Boat Design & Engineering, Sichterman, Van der Valk en Wajer.Wil je niets missen, neem dan snel een abonnement voor slechts € 26,50 excl. btw per jaar:

https://www.jachtbouwactueel.nl/word-abonnee/