Voor Nederlandse toeleveranciers aan de jacht- en scheepsbouwindustrie liggen er interessante kansen in Italië. Dat staat in een rapport dat in opdracht van de Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan is gemaakt door bureau Proaxxes.

De kansen voor Nederlandse ondernemers zouden vooral liggen op het gebied van groene technologieën en nieuwe milieuvriendelijke en lichtgewicht materialen. Ook liggen er kansen op het gebied van procestechnieken, aldus het rapport. De Italiaanse overheid ondersteunt stimuleringsprogramma’s, vooral op het gebied van digitalisering en innovatie, om de productie en organisatie bij de werven te optimaliseren.

Italië is wereldwijd marktleider op het gebied van superjachten groter dan 30 meter, een sector die sinds 2015 weer flink groeit: in 2017 een omzetgroei van 19%, een waarde van ruim € 3,4 miljard.

De export bedraagt 85% van de productie, met een groei van 16% (€ 380 miljoen) in 2017 ten opzichte van 2016. Zestien Italiaanse werven staan in de top-40 van belangrijkste jachtbouwers en in de sector refit & repair staat Italië op de derde plaats met een aandeel van 11%.

Klik hier om het volledige rapport Jachtbouw en Scheepsbouw Italië in te zien.

HISWA organiseerde van 9 tot en met 11 april een handelsmissie naar jachtbouwers in Toscane en Le Marche (De Marken), met steun van Proaxxes en de Nederlandse ambassade in Rome.