Kärcher: ‘slimme’ droogijsreiniger maakt zelf pellets

Kärcher brengt een ‘slimme’ droogijsreiniger op de markt die zelf droogijspellets produceert, onmiddellijk tijdens het reinigen en niet meer dan de benodigde hoeveelheid. Voor de jachtbouw biedt de nieuwe IB 10/8 L2P droogijsreiniger volgens Kärcher een scala aan mogelijkheden.


Video: de droogijsreiniger van Kärcher in actie.

De Kärcher IB 10/8 L2P is geschikt voor het reinigen van textiel, kunststoffen, metalen en rubberen onderdelen en alle soorten elektronische onderdelen, onder meer in machinekamers en buitenboordmotoren. Droogijsreinigers presteren uitstekend op kwetsbare oppervlakken zoals glas, metaal, plastic, hout of textiel en overal waar het reinigen met water geen optie is, zoals op elektrogeleidende onderdelen.
Voorheen werden droogijspellets geproduceerd in grote hydraulische persen, de zogenaamde pelletizers, en op bestelling geleverd. Een tijdrovend en vooral kostbaar proces, zeker bij afname van kleinere hoeveelheden. Droogijsstralen was voor veel bedrijven daarom geen optie, hoewel het volgens Kärcher al jaren een zeer efficiënte en effectieve manier van reinigen is. Met de IB 10/8 L2P is reinigen zonder planning mogelijk, op elk gewenst moment van de dag.

De Kärcher droogijsreiniger IB 10/8 L2P is veelzijdig inzetbaar.

‘Slimme’ machine
In een toelichting zegt Kärcher dat de gebruikte droogijspellets voor een optimale werking vers moeten zijn, omdat anders de reinigingsprestaties afnemen en de pellets tot gas sublimeren. Met de IB 10/8 L2P heeft Kärcher daarvoor een technische oplossing ontwikkeld, door het droogijs onmiddellijk in de machine te produceren. Op logistiek vlak zijn er verder maar twee dingen nodig: vloeibaar CO2 als grondstof, dat zonder verlies in flessen kan worden opgeslagen, en een persluchtnetwerk of een compacte compressor.

Geen schurend effect
De droogijspellets raken met een temperatuur van -79 °C het oppervlak met een hoge snelheid van 150 m/s. Het vuil wordt door de lage temperatuur broos en brokkelig, waardoor het gemakkelijk wordt verwijderd, zonder gebruik te maken van chemicaliën of water. Omdat deze methode zo goed als geen schurend effect heeft en er geen droogijsresten achterblijven, worden bijzonder gevoelige oppervlakken voorzichtig en zonder veel moeite gereinigd, aldus Kärcher. Het ergonomische spuitpistool is ook geschikt voor krappe ruimtes en reinigt tot in de kleinste hoekjes, waardoor demontage van het te reinigen object in de meeste gevallen overbodig is.
De IB 10/8 L2P heeft een intuïtief bedieningspaneel dat informatie geeft om bijvoorbeeld de minimale druk, de juiste aansluiting van de kabels of het risico op oververhitting te controleren. Er is geen speciale opleiding nodig om de machine te bedienen.
De IB 10/8 L2P valt net als de andere Kärcher droogijsstralers onder de MIA/Vamil subsidieregeling voor milieuvriendelijke technieken.
Nadere informatie: www.kaercher.com/nl/droogijsstralen