Bij Keikes Jachtbouw in Sneek wordt hard gewerkt aan de afbouw van een nieuw model Barkas, de 1000 HT. Het schip beleeft de primeur op de komende Motorboot Sneek, van 8 tot en met 10 april aanstaande. Op bijgaande foto is het nog als geschilderd casco te zien, maar wat direct opvalt is de overdekte salon/stuurhut. “Het model is ontstaan naar aanleiding van een vraag van een klant”, vertelt John Keikes, “die wilde graag een dicht stuurhuis annex salon, waarin ook de keuken is geplaatst. In de kuip hebben we verder een deur naar het zwemplateau aangebracht.”

Ook deze nieuwe uitvoering heeft de onmiskenbare, scheepse uitstraling van een Barkas, met de bekende apostelen in de flanken, kabelaring, en pronte kop met terugvallend boeisel en een loefbijter. Die laatste zorgt in combinatie met het fishtail roer en de multiknik en overnaads gebouwde romp voor een goede koersstabiliteit.

De Barkas Hardtop is zeer compleet uitgevoerd en voorzien van een boegschroef, ankerlier, elektrische toilet, vuilwater installatie, boiler, en dergelijke. De 1000 HT heeft een eigenaarshut met tweepersoonsbed, en een kleine hut onder de salon, waardoor er vier vaste slaapplaatsen aan boord zijn. Voor de douche en het toilet zijn aparte ruimtes.
De Barkas Hardtop is leverbaar in de lengtes 10.60 tot en met 12.60 meter en kan vanaf 11.60 meter zowel met als zonder achterhut geleverd worden.
De maten van de Barkas 1000 HT zijn 10,60 x 3,60 x 0,80 meter. De kruiphoogte is circa 2,45 meter. Een 80 pk Yanmar diesel zorgt voor de voortstuwing. Het ontwerp is gemaakt door Hugo Smeding van Smeding Jachtservice in Dronrijp, waar ook het casco is gebouwd.
De oorspronkelijke ontwerpen van de Barkas-lijn zijn gemaakt door ontwerper en geestelijk vader Lammert Huitema. Hij verleende in 2000 drie werven een bouwlicentie. Daarvan is alleen Keikes Jachtbouw in Sneek nog actief.

www.keikesjachtbouw.nl