KM Yachtbuilders in Makkum heeft de opdracht gekregen voor de bouw van tweede Pelagic 77 zeiljacht; zusterschip van het in 2021 opgeleverde expeditiejacht Vinson of Antarctica. Een ontwerp van Tony Castro. De bouw van de aluminium romp begint deze maand en de oplevering staat gepland voor begin 2024.
Eeuwe Kooi, oprichter van KM Yachtbuilders: “Het was de eerste keer geweldig om samen te werken met het team van de eigenaar; en ik heb er alle vertrouwen in dat dit voor het tweede jacht ook zo zal zijn. De Vinson of Antarctica is een jacht waar wij erg trots op zijn; maar we zijn er nog trotser op dat we er nu nóg een mogen bouwen.”

Ontwerpconcept succes
Skip Novak, commercieel directeur van Pelagic Expeditions, legt uit waarom er een tweede jacht wordt gebouwd: “Het besluit om een zusterschip voor de Vinson of Antarctica te bouwen is gebaseerd op het succes van dit ontwerpconcept. Dat heeft in het eerste levensjaar al vier waardevolle projecten heeft ondersteund waarvan de inhoud bijdraagt aan onze educatie voor scholen in Chili en Spanje. Hiertoe behoorde een noord-zuidoversteek van de Atlantische Oceaan naar het zuidelijk halfrond, waar de Vinson nu het zuiden van Zuid-Amerika als thuisgebied zal hebben.”

Noordpool werkterrein
Het zusterschip krijgt de wateren rond de Noordpool als werkterrein. In 2021 zette de Vinson of Antarctica vanaf de werf eerst koers naar Spitsbergen ter ondersteuning van een Duits geologisch team aldaar. Het werd duidelijk dat er op het noordelijk halfrond nog meer werk te doen is. Voor klimaatwetenschap, filmondersteuning en reportage is een vaartuig nodig zoals de Vinson; de geografische reikwijdte is breder dan in dan de zuidelijke sector, alleen met een korter seizoen.

De onderstaande partijen zijn betrokken bij de bouw van de Pelagic 77:
• KM Yachtbuilders Bouwer
• Skip Novak Pelagic Expeditions
• Tony Castro Architect
• Peter Wilson MCM Newport
• Nicolas Ibañez Scott Promoter/eigenaar
• Jordi Grisso Eigenaar vertegenwoordiger

www.kmy.nlwww.pelagic.co.uk

Technische specificaties Pelagic 77
Lengte over alles: 23,50 m. Lengte waterlijn: 20,55 m. Breedte: 6,20 m. Diepgang: 2,15 m. Materiaal: aluminium. Waterverplaatsing: 49 ton. Motoren: 2 x Volvo Penta D4. Tuigage: kits getuigd, 2 carbon masten. Accommodatie: 6 hutten (voor 10-12 opvarenden) + 2 natte cellen.