Koningin Máxima opent Royal Van Lent in Amsterdam

Koningin Máxima opende 16 mei de nieuwe bouwhal voor superjachten van Royal van Lent/Feadship in Amsterdam. De werf vierde bovendien het 170-jarig bestaan. Het is de tweede werf voor Royal Van Lent, die ook op Kaag actief is (en blijft). Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer en Makkum, waar eveneens een nieuwe hal wordt gebouwd, vormt de andere helft van de jachtbouwcombinatie Feadship (First Export Association of Dutch Shipbuilders).

Milieuvriendelijk
De hal, met een volume van 425.000 kubieke meter, waarin superjachten tot 160 meter lengte kunnen worden gebouwd en gerefit, is volgens Royal Van Lent de meest milieuvriendelijke in zijn soort ter wereld. Op het dak liggen welgeteld 2.262 zonnepanelen, die 550.00 kwH op jaarbasis kunnen leveren, overal is led-verlichting en het pand heeft een aansluiting op het Amsterdamse warmtenet voor de geavanceerde vloer- en luchtverwarming (op drie niveau’s)
Koningin Máxima werd na aankomst rondgeleid door Jan-Bart Verkuyl, CEO van Royal Van Lent. Ze maakte onder meer kennis met Dick van Lent, de vierde generatie van de familie, die in 2016 met pensioen ging, en jonge personeelsleden die over hun werk vertelden.

Druk op de knop
In de hal hadden zich zo’n 2.500 personeelsleden met aanhang verzameld. Na toespraken van Toni Belloni, directeur van het Franse luxehuis LVMH, eigenaar van Royal Van Lent, directeur Koen Overtoom van de Port of Amsterdam en CEO Verkuyl, mocht koningin Máxima op een knop drukken. Boven een 88 meter lang superjacht in aanbouw, dat reeds in de hal ligt, vertoonde Danielle Bubberman indrukwekkende luchtacrobatiek. De opening was een feit!
De werf in Amsterdam werkt nauw samen met de werf op Kaag, die op volledige capaciteit blijft doordraaien. Er is één managementteam en de 450 medewerkers pendelen heen en weer tussen beide locaties. De Feadship Academy kan in een deel voorzien in de behoefte aan 150 nieuwe personeelsleden, maar de rest moet van buiten komen.

www.feadship.nl

Bouwnummer 816, een 88 meter lang superjacht, ligt in de nieuwe hal om afgebouwd te worden. Er zijn geen nadere gegevens over dit schip bekendgemaakt. Foto Rens Groenendijk
De nieuwe constructiehal van Royal Van Lent op de dag van de opening. Foto Rens Groenendijk
Acrobatiek boven een superjacht: Danielle Bubberman bij de opening Royal van Lent in Amsterdam. Foto Rens Groenendijk
Negentien jachten van de Feadship Heritage Fleet lagen bij de opening afgemeerd. Foto Rens Groenendijk
Koningin Máxima met links Jan-Bart Verkuyl, CEO van Royal Van Lent, in gesprek met jonge en oude personeelsleden. Foto Rens Groenendijk
Koningin Máxima maakte kennis met Dick van Lent (r), de vierde generatie van de familie, die in 2016 met pensioen ging. Links Jan-Bart Verkuyl, CEO van Royal Van Lent. Foto Rens Groenendijk