Koopmans levert Koopmans ‘515’ op

Het casco met onbehandeld onderwaterschip op weg naar het water.

Koopmans Kasko’s in Sneek heeft vorige week het aluminium casco van een rondspant zeiljacht opgeleverd. Het ging met een onbehandeld onderwaterschip te water, om op eigen kiel naar een straler te varen. Daar werd de romp gestraald en geconserveerd. Het schip, een Koopmans ontwerp met ontwerpnummer 515, wordt door de eigenaren zelf afgebouwd.
Ontwerper Dick Koopmans: “De eigenaren, een echtpaar, hadden hiervoor een langkielontwerp van mij en wilden nu een schip voorzien van vinkiel met verlaagd zwaartepunt en een comfortabel dekhuis, waarmee ze lange reizen gaan maken. De stabiliteit is tot 130 graden positief, veel meer dan het minimum. Ook de huiddikte is anderhalf keer groter dan strikt noodzakelijk. Deels voor de sterkte, maar ook om de ongeschilderde romp strakker te houden. Omdat het schip niet geschilderd wordt, zijn diverse details met extra zorg in aluminium uitgevoerd.”
Het project 515 verliep vlot; na de zomer 2019 kreeg Koopmans de opdracht voor het ontwerp; nadat er eerder die zomer contact was geweest met de klant. Die vond de Koopmans 430 erg mooi, maar hij wilde per se onder de 14 meter lengte blijven. Afgelopen winter kon Koopmans Kasko’s – overigens geen familie – met de bouw van het casco starten.
De ‘515’ heeft de volgende maten: lengte romp 13,98 m. LWL 11,75 m. Breedte 4,16 m. Diepgang 2,20 m.

www.dickkoopmans.nlwww.koopmanskasko.nl