‘Longtail’ elektrische outboard wint speciale DAME award

Jachtontwerper André Hoek, voorzitter van de DAME Jury, overhandigde donderdag tijdens de virtuele METSTRADE Connect 2020 de enige DAME award van dit jaar. De winnaar van de ‘DAME R&D Excellence in Adversity Award’ werd gekozen uit 47 inzendingen. De eer viel te beurt aan de Franse TEMO 450 elektrische buitenboordmotor.
Het winnende product geeft volgens de jury een compleet nieuwe kijk op het ontwerp van een elektrische buitenboordmotor. Tijdens de virtuele prijsuitreiking lichtte André Hoek toe: “De TEMO 450 is absoluut nieuw en iets dat geen van Juryleden ooit eerder had gezien. Er was veel onderzoeks- en ontwikkelingswerk bij betrokken, wat onze focus was voor de speciale prijs van dit jaar. De TEMO is modern, maar verwijst naar longtails, motoren met lange staart, die in Azië worden gebruikt. Het is heel bijzonder en we wensen het bedrijf veel succes met dit werkelijk unieke product”, aldus Hoek.

Close runners-up
De DAME Jury selecteerde vier producten als ‘close runners-up’:
Seakeeper 1 van Seakeeper
Oscar One 320 van BSB Artificial Intelligence
B&G Nemesis van Navico
Satellite Compass SCX-20 van Furuno

De DAME R&D Excellence in Adversity Award verving de DAME Awards dit jaar toen duidelijk werd dat het volstrekt onpraktisch zou zijn om het gebruikelijke niveau van fysieke controle uit te oefenen op veel producten in verschillende categorieën. Deze eenmalige onderscheiding werd bedacht om te laten zien hoe METSTRADE-exposanten hun R & D-inspanningen volledig actief hebben gehouden, ondanks COVID-beperkingen.

‘Hoge kwaliteit’
Over de algehele kwaliteit van de inzendingen zei Hoek: “Gezien alle moeilijkheden van dit jaar hadden we nooit zo’n groot aantal inzendingen van hoge kwaliteit verwacht. We zagen sterk bewijs van prijzenswaardige onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen op het gebied van onder meer hybride voortstuwingssystemen, maritieme elektronica, elektrische installaties, brandstofcellen, dynamische stabiliteit, gyroscopen. Er zijn heel interessante nieuwe producten ontwikkeld en gelanceerd. Wanneer mensen op afstand hebben gewerkt, wat ik weet uit de ervaring van mijn eigen ontwerpteam, dat is niet eenvoudig.”

Alle 47 inzendingen kunnen worden bekeken op het METSTRADE Connect 2020-platform.

Op naar 30ste editie
METSTRADE Exhibition Manager Sarah Westdijk vond het moeilijk om zich een METSTRADE voor te stellen zonder de DAME. “We waren dus allemaal erg blij dat we deze speciale R & D-gerichte editie konden bedenken en uitvoeren. We kijken er nu al naar uit om volgend jaar onze 30ste editie te vieren in tijden die hopelijk voor iedereen veel gemakkelijker zullen zijn.” Volgend jaar beoordeelt de jury een deelnemersveld dat nieuw op de markt is tussen 1 september 2019 en 16 november 2021 – daarom wordt verwacht dat een bijzonder groot aantal producten zal strijden om deze wereldwijd erkende prijs.

Samenstelling jury
De DAME Jury bestond uit:

  • André Hoek, scheepsarchitect en jachtontwerper, oprichter van Hoek Design, Nederland (voorzitter)
  • Elaine Bunting, groepsredacteur marine bij TI Media en redacteur van Yachting World, VK
  • Davide Cipriani, boot- en industrieel ontwerper, voorzitter jachtontwerp bij Centrostiledesign, Italië
  • Ben Ellison, freelance maritiem technisch journalist, Panbo maritieme elektronica-hub, VS.
  • Patrick Hemp, technisch manager en ontwerper, ICOMIA, Zuid-Afrika
  • David Marsh, onafhankelijk technisch maritiem journalist en scheepsarchitect, VK
  • Olivier Racoupeau, scheepsarchitect en bootontwerper, eigenaar van Berret Racoupeau Yachts, Frankrijk