De Avontuur bij Lynx Yachts voor de kant na de tewaterlating. Foto: Ricardo van de Bor/Lynx Yachts

De Nijkerkse scheepswerf Lynx Yachts sluit het eerste kwartaal van 2022 af met de tewaterlating van de 27,4 meter lange Crossover 27, Avontuur genaamd. Het is de eerste in de Crossover-serie van Lynx Yachts en is gebouwd in opdracht Amerikaanse eigenaar.

Het ontwerp en de lay-out maximaliseren de opslagruimte voor tenders en speelgoed, passend bij de behoeften van de sportieve eigenaar, terwijl het schip toch zijn stijlvolle uitstraling van een mini-superjacht behoudt. De oorspronkelijke lay-out van het schip omvatte vier hutten, bestaande uit een eigenaarshut, een VIP-hut, twee tweepersoonshutten en de bemanningsverblijven achter de machinekamer. De eigenaar van de Avontuur koos echter voor drie gastenhutten, waarbij de bemanningsverblijven ook geïntegreerd zijn in de gastenruimte.

Het conceptontwerp en de engineering zijn in eigen huis uitgevoerd. Het exterieurontwerp is van de tekentafels van de Nederlandse studio Bernd Weel, het interieur van de Franse ontwerper Franck Darnet en de scheepsarchitectuur van de Alkmaarse studio Diana Yacht Design.

Veel speelruimte
Opvallende kenmerken aan boord van Avontuur zijn de grote, lichte salon en het 70 vierkante meter grote hoofddek dat gemakkelijk verandert in een ruime entertainmentruimte zodra het speelgoed, een Air Nautique G23 en een vijf meter lange RIB, te water is gelaten. Het zonnedek is uitgerust met een kraan en biedt plaats aan waterscooters. De lazarette/berging biedt ruimte voor de watersportuitrusting.

Met twee Caterpillar C12.9-2 x 850 pk motoren haalt de Crossover 27 een maximumsnelheid van 14 knopen en een kruissnelheid van 12,5 knopen. Het jacht zal in september op het Cannes Yachting Festival te zien zijn, waarna Avontuur aan het einde van het seizoen zijn weg zal vervolgen naar de VS.

Andere series van Lynx Yachts zijn onder meer de Adventure Series – een combinatie van superjachtluxe met een uitzonderlijke tender- en speelgoedcapaciteit – en de YXT-serie van robuuste en flexibele schaduwschepen.

Foto: Ricardo van de Bor/Lynx Yachts

Technische specificaties Crossover 27:
Lengte o.a.: 27,40 m
Lengte waterlijn: 26,25 m
Breedte: 7,10 m
Diepgang: 1,80 m
WaterVerplaatsing: 120 ton
Inhoud: 140 GT
Rompmateriaal: staal
Opbouw: aluminium

Concept design en engineering: Lynx Yachts
Naval architecture: Diana Yacht Design
Exterieur design: Bernd Weel Design
Interieur design: Franck Darnet Design
Hoofdmotoren: 2 x Caterpillar C12.9, 2 x 850 pk
Topsnelheid: 14 knopen
Kruissnelheid: 12,5 knopen

www.lynxyachts.com