De door MarQuip ontwikkelde uitlaat-warmtewisselaar voor superjachten.

MarQuip in Alblasserdam heeft een compacte uitlaat-warmtewisselaar voor superjachten ontwikkeld. Dit warmteterugwinningssysteem wordt op maat ontworpen, is voorzien van een eigen regelsysteem en biedt een verdubbeling van de energie-efficiëntie. Volgens MarQuip, specialist in uitlaatsystemen voor superjachten, is dit ’s werelds meest compacte warmteterugwinningssysteem.

De druk om superjachten te verduurzamen is hoog en er worden allerlei nieuwe motoren en brandstoftechnologieën ontwikkeld. Verandering kost echter tijd en de verwachting is dat conventionele motoren nog zeker de komende tien jaar de belangrijkste voortstuwingsbron zullen zijn voor superjachten op zee.
Naar aanleiding hiervan, plus het feit dat conventionele motoren een relatief laag rendement van rond de 30% hebben, streeft MarQuip naar verbetering van de huidige situatie. “Het meeste vermogen in conventionele motoren wordt via uitlaatgassen omgezet in warmte”, legt Wiebe Voorneveld, project engineer bij MarQuip, uit. “Ook bij het afkoelen met onze natte uitlaatsystemen blijft dit een inefficiënte gang van zaken. Door een warmteterugwinningssysteem aan de uitlaat toe te voegen, kunnen we de efficiëntie verhogen tot 60% en de hoeveelheid vermogen die uit dezelfde motor komt, verdubbelen.”

De meeste warmteterugwinningssystemen die momenteel beschikbaar zijn, zijn omvangrijk. Ze moeten ook parallel aan het huidige uitlaatsysteem worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat vloeistoffen niet koken en het systeem beschadigen wanneer de warmte van de wisselaar niet wordt gebruikt. Deze warmtewisselaars hebben hun eigen hete kleppen om de uitlaatgassen door de bypass te leiden.
“MarQuip’s uitlaatwarmtewisselaar is ontwikkeld in samenwerking met onze partners Kelvion GmbH en Seable&Co en heeft geen bypass of hete kleppen”, aldus Voorneveld. “Het systeem is zo ontworpen dat we dankzij de combinatie van ons back-up koelsysteem en natte afzuiging altijd koeling over de wisselaar kunnen garanderen zonder dat er warm water nodig is.”

De uitlaatwarmtewisselaar heeft een eigen besturingssysteem. Dit betekent dat er minder warmte wordt teruggewonnen bij het starten van de motoren om ervoor te zorgen dat er slechts minimale condensatie ontstaat bij dry-stack uitlaatsystemen.
“De uitlaatwarmtewisselaar wordt volledig op maat ontworpen en kan zo worden gemaakt dat hij in elke machinekamer past”, zegt Voorneveld. “Dieselmotoren die twee keer zo efficiënt zijn, geven serieus voordeel: ze besparen brandstofverbruik en reduceren daarmee uitstoot. De ecologische voetafdruk van een superjacht wordt kleiner.”

www.marquip.nl