Menken Maritiem neemt Flyer Yachts over

Menken Maritiem heeft Flyer Yachts overgenomen, inclusief de mallen en de eerste Flyer 33. Daarmee voegt Menken een polyester dagzeiler toe aan het portfolio dat uit motorjachten bestaat. De deal is donderdagavond 7 maart op de HISWA Amsterdam Boat Show bezegeld.

De Flyer 33 op de Hiswa stand van Menken Maritiem.

De Flyer 33 is ontwikkeld door wedstrijdzeiler en consultant Rutger Mohr (oud-Wereldkampioen in de Cadet-klasse). Hij wilde de allerbeste daysailer en schakelde voor het ontwerp Gerard Dijkstra in. Er werden mallensets gemaakt en de eerste boot werd in 2013 gebouwd door Leen Schaap (Schaap ShipCare) in Lelystad. Helaas overleed Mohr in 2016 onverwacht op 51-jarige leeftijd. Sindsdien lag het project stil.
Bernard Menken: “Ïk liep rond met het plan om een dagzeiler te ontwikkelen, toen ik van het Flyer-project hoorde. Die boot is precies zo ontwikkeld als onze motorboten: met militaire precisie aan de tekentafel om te zorgen dat alle kinderziektes eruit zijn. En alles is tot in de puntjes ge-engineerd. Via via kwam ik in contact met de weduwe van Mohr en dat heeft in de overname van het hele Flyer-project geresulteerd.”

Menken Maritiem bouwt al 22 jaar in Sri Lanka, waar behalve de pleziervaartuigen ook werk- en reddingboten onder keur worden gebouwd. Menken: “Daar werken we ISO gecertificeerd, dus kwaliteit is gegarandeerd. We gaan vijf boten bouwen, bouwnummers 2 tot en met 6, waarvan vier voor klanten. Die willen we in 2020 opleveren en zeilklaar aanbieden.”
Volgens Menken past de daysailer helemaal in zijn portfolio. “De klant is hetzelfde: iemand die geld overheeft voor een mooi schip en lekker comfortabel wil varen. De klant die later tegen mij zegt ‘Ik heb een mooie boot’. Het is het verschil tussen plezier hebben óp een boot of gelukkig zijn mét een boot. Die Flyer heeft een duim-omhoog-effect.”

www.menkenmaritiem.nlwww.flyeryachts.nl

Technische gegevens Flyer 33:
Lengte over alles 10,10 m. Lengte waterlijn 8,05 m. Breedte 2,66 m. Diepgang 1,35 m. Waterverplaatsing 2.700 kg. Ballast 1.050 kg. Ballastaandeel 39%. Aandewinds zeiloppervlak 46,6 m2.