Merk Trintella keert terug

Trintella 45

Jachtbouwer Joop Doomernik, ook bekend van Doomernik Yachts in Zaltbommel, kondigt twee nieuwe zeiljachten aan die de naam Trintella krijgen. Het gaat om ‘gentlemen’s yachts’ van 45 en 50 voet, naar een ontwerp van German Frers jr. Doomernik is befaamd bouwer van de Draak en de Wally Nano. Deze Trintella’s zijn een fraaie uitbreiding van het portfolio, maar Doomernik benadrukt dat Trintella een op zichzelf staande entiteit is en als zelfstandig merk jachten gaat bouwen.

Joop Doomernik heeft een hechte band met de Trintella werf van Anne Wever. De watersportvereniging waar hij ooit lid van werd, zat naast de werf. Later liep hij er stage. “Anne Wever was een inspirator voor mij”, vertelt Doomernik, “toen ik eenmaal voor mijzelf begon, huurde ik de mastenloods op het terrein.”
In 2003 werden de activiteiten van de Trintella werf gestaakt. Niettemin bleef de naam voortleven, met name de Trintella IA en IIA worden gekoesterd, en de jachten worden geassocieerd met kwaliteit.
“Ik heb vroegtijdig besloten dat ik het merk wilde kopen zodra dat vrij zou komen”, aldus Doomernik, “en een paar jaar terug was dat zover. Tevens had ik het plan om een ultiem cruising-zeiljacht te bouwen. Dat had ik natuurlijk onder mijn eigen naam kunnen doen, maar het merk Trintella verdient het om voort te bestaan. Ik heb gekeken wat nu het DNA is van Trintella en dat is toch in de eerste plaats kwaliteit. Anne Wever zei ooit: ‘Er is simpelweg geen alternatief voor kwaliteit. Enkel en alleen perfect is goed genoeg.’ De nieuwe Trintella-lijn, voorlopig bestaande uit de Trintella 45 en Trintella 50, is ontworpen door beroemde Germán Frers jr. Qua zeilprestaties zijn het moderne Trintella’s, maar wel met een fraaie klassieke zeeg, overhangen en teakhouten afwerking.”
Het zijn volgens Doomernik geen dagzeilers; daarmee worden de ontwerpen tekort gedaan. Het zijn ‘gentlemen’s yachts’ waarop ook overnacht kan worden. “Oogstrelend, met een laag vrijboord. Je zit lekker laag op het water, voor intens zeilplezier”, aldus Doomernik.

www.trintellayachts.com

Technische gegevens
Trintella 45
Lengte ex boegspriet: 13,72 m. LWL: 11,46 m. Breedte: 3,25 m. Diepgang: 2,22 m. Grootzeil: 57,8 m2. Fok: 48,4 m2. Zelfkerende fok: 44,3 m2. Code 0: 87,2 m2. Gennaker: 206,6 m2. Mast en giek: carbon. Kiel: gietijzer met loden bulb (T). Roer: spaderoer. Motor: Yanmar 4JH45 4-cilinder common rail diesel, 45 pk.

Trintella 50
Lengte ex boegspriet: 15,24 m. LWL: 13,02 m. Breedte: 3,69 m. Diepgang: 2,48 m. Grootzeil: 77,8 m2. Fok: 61,4 m2. Zelfkerende fok: 54,2 m2. Code 0: 141,2 m2. Gennaker: 251,8 m2. Mast en giek: carbon. Kiel: gietijzer met loden bulb (T). Roer: spaderoer. Motor: Yanmar 4JH57 4-cilinder common rail diesel, 57 pk.