Moonen Yachts verder met Australische eigenaars

Matthew and Louise Baxter

Moonen Yachts in Den Bosch zegt in een bericht op zijn website dat het nieuwe eigenaars heeft gevonden. De werf werd 12 juli failliet verklaard, nadat op 5 juli al surseance van betaling was verleend. De eigenaar van Moonen, Altos Hornos de Mexico, de grootste staalfabriek van Mexico, kon niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

Volgens het bericht heeft het Australische echtpaar Matthew en Louise Baxter de werf overgenomen. Matthew is CEO van de in 1972 door hem opgerichte AM Group, die in Australië, Europa en de Verenigde Staten industriële (rol)deuren en garagedeuren fabriceert.
Louise en Matthew Baxter kwamen volgens het bericht van Moonen voor het eerst in contact met een product van de Brabantse werf toen ze in Sydney de door Moonen gebouwde Aurora zagen, een Moonen 84. Moonen citeert Matthew Baxter in het bericht: “Het is een voorrecht een werf als Moonen te bezitten. Het merk heeft een onberispelijk imago, de jachten hebben een echte Nederlandse kwaliteit en het team is jong, betrouwbaar, getalenteerd en erg loyaal aan het bedrijf. Deze eigenschappen zijn fundamenteel voor het succes. Ik besef dat de werf nieuw leven ingeblazen moet worden, maar we zijn goed voorbereid met een sterk strategisch plan en een sterke balans, ik zie een veelbelovende toekomst in het verschiet.”

‘Vertrouwen in toekomst’
CEO Johan Dubbelman van Moonen zegt in het bericht in zijn nopjes te zijn met de Baxters als nieuwe eigenaars. “We hebben vertrouwen in deze nieuwe investeerder en geloven dat ze de basis leggen voor een sterke toekomst van Moonen Yachts. De markt voor 30 tot 50 meter jachten is solide voor goed gebouwde ontwerpen, en onze plannen zijn om de productie op te voeren. Momenteel hebben we een prijswinnend ontwerp in aanbouw, de 36 meter Martinique, die voor de helft klaar is. We willen het schip graag gereed hebben om het te kunnen tonen op de Monaco Yacht Show in 2020.”

“Productie opschalen”
“We willen onze productie efficiënt opschalen en in de komende maanden beginnen met twee nieuwbouwprojecten”, aldus Dubbelman. “Volgend op het huidige jacht in aanbouw gaan we beginnen met een tweede 36 meter en een jacht van 44 meter, beide nieuwe en toekomstbestendig tijdloos ontwerpen, met interieurs van prijswinnende ontwerpers als Studio Indigo. Door op voorraad te bouwen kunnen de schepen snel worden geleverd en is aanpassing aan de wensen van de klant nog steeds mogelijk, wat een absoluut voordeel is voor toekomstige kopers.”

Het grootste deel van de staf en werknemers behouden hun baan en zijn volgens het bericht enthousiast deel uit te maken van een nieuw bedrijf onder een sterke leiding. Om verzekerd te zijn van een doorlopende high-end kwaliteit zal Moonen Yachts de samenwerking versterken met lange-termijn strategische partners en onderaannemers, aldus het bericht.

www.moonen.com