Moonrise flinke stap voorwaarts voor Feadship

Met de waterlijn als uitgangspunt, is de Moonrise volgens Feadship het grootste superjacht ooit in Nederland gebouwd. Foto Feadship

Op vijf centimeter na is de Moonrise, die bij Feadship-Koninklijke De Vries in Makkum op 7 februari tevoorschijn kwam, 100 meter lang. Feadship claimt dat de Moonrise met de lengte op de waterlijn het grootste superjacht is dat ooit in Nederland is gebouwd. Het dubbelschroefs superjacht met bijlboeg heeft een stalen romp en aluminium opbouw.

Door de breedte van 15,50 meter heeft de Moonrise een indrukwekkend volume. In het door Rémi Tessier Design ontworpen interieur is plaats voor zestien passagiers in acht staterooms en ook de 32-koppige bemanning kan beschikken over high-end accomodatie.

Met twee MTU dieselmotoren kan de Moonrise een snelheid halen van 19,5 knopen; de kruissnelheid is 16 knopen. Quantum stabilisatoren zorgen voor een comfortabele zeegang. Het exterieur is ontworpen door Remi Tessier, in samenwerking met Studio De Voogt. Feadship De Voogt Naval Architects maakte het scheepsbouwkundige ontwerp, waarbij gestreefd is naar een bijzonder laag geluidsniveau, dat nog niet eerder is bereikt op schepen van Feadship. De afvalwaterverwerking en storage faciliteiten zijn volgens de werf de meeste efficiënte ter wereld.
Feadship installeerde rookgasreiniging voor de hoofdmotoren, maar ook voor de generatoren. Een warmte-terugwininstallatie zorgt ervoor dat minder stroom nodig is om het water in de jacuzzi op te warmen. Het ECO-gecertificeerde systeem voor dynamische positionering is ook bijzonder energiezuinig, aldus Feadship.

www.feadship.nl