Na 65 edities valt doek voor HISWA in de RAI

De HISWA Amsterdam Boat Show, ook wel aangeduid als de ‘droge’ HISWA, houdt op te bestaan. Beursorganisator RAI Amsterdam heeft dat bekendgemaakt. Aanleiding voor dit besluit zijn volgens RAI de veranderingen in de markt en de vraag van deelnemende exposanten naar één sterk watersportevenement in Nederland.

Een archiefbeeld van de HISWA in de Amsterdamse RAI in 1963. Foto Nationaal Archief/Joop van Bilsen-Anefo

In maart dit jaar vond de laatste (65e) HISWA Amsterdam Boat Show plaats, die reeds na twee dagen werd gestaakt vanwege de coronapandemie. RAI zegt in een persbericht met pijn in het hart afscheid te nemen van dit iconische evenement voor de watersport. De historie grijpt terug tot het jaar 1932, toen de ‘Nederlandsche Vereeniging voor Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport’ werd opgericht. In 1933 werd de eerste HISWA-watersporttentoonstelling in Amsterdam georganiseerd in een hal aan de Ferdinand Bolstraat.

Nieuwste trends
Begin jaren 50 van de vorige eeuw begon na de wederopbouw een periode van ongekende economische groei en konden steeds meer mensen zich een boot permitteren. De nieuwste trends werden in Amsterdam getoond, zoals in 1955 de ‘plastic’ wedstrijdzeilboot Stern van Van de Stadt, een pionier met polyester.
In 1962 verhuisde de beurs naar het huidige RAI-complex aan het Europaplein. Freddy Heineken zag er de Caravelle, een jacht van 22 meter, ontworpen door De Voogt en gebouwd door scheepswerf De Vlijt, voor rekening van het Italiaanse Riva. Heineken was er zo van onder de indruk dat hij het jacht ter plekke kocht, voor 500.000 gulden.

Dalend aantal bezoekers
Tot 1965 werd de beurs nog gecombineerd met een ANWB-kampeerbeurs: de HISWA Goed Kamp-tentoonstelling. In die periode trok de beurs meer dan 75.000 bezoekers. De laatste volledige editie van de HISWA trok in 2019 35.000 bezoekers, een aantal waaromheen het de laatste jaren schommelde. Het aanbod van grote motor- en zeiljachten liep de afgelopen jaren sterk terug, maar sloepen en tenders namen sterk in aantal toe. Ook funsporten kregen veel aandacht.

De HISWA Amsterdam Boat Show 2020: grote delen van de beursvloer bleven leeg. Foto Laurens van Zijp

Verwijten
Op de laatste, voortijdig op 12 maart afgebroken beurs, bleven grote delen van de beursvloer leeg, en toen werd in de wandelgangen al openlijk getwijfeld over de toekomst van de tentoonstelling. Een aantal exposanten heeft de RAI het verwijt gemaakt dat, ondanks de kennis over de ernst van de corona-epidemie, de organisatie toch besloot de beurs door te laten gaan.

Alternatieven
De overblijvende Nederlandse ‘droge’ botenshow is Boot Holland, van 12-16 februari 2021 in Leeuwarden. De HISWA te water in Lelystad is uitgesteld tot volgend jaar en beperkt zich tot een virtuele botenbeurs van 2-6 september. Eind oktober staat Motorboot Sneek op het programma, waar zich behalve Friese jachtbouwers ook tal van gastwerven mogen presenteren. Bezoekers kunnen een route langs deelnemende werven volgen, die open huis houden en tal van nevenactiviteiten organiseren.