De bezoekersaantallen van de HISWA te water kenden de afgelopen jaren flinke fluctuaties. *Beursorganisator HMM Exhibitions heeft voor 2019 geen exact bezoekersaantal opgegeven, maar spreekt van ‘bijna 30.000’.
Regelmatig pakten zich donkere wolken boven de HISWA te water samen, maar dat weerhield de bezoekers niet. Foto Rens Groenendijk

Door Rens Groenendijk

Met bijna 30.000 bezoekers boekte de HISWA te water in Lelystad een prima resultaat vergeleken met voorgaande jaren. De ‘natte’ beurs werd af en toe getroffen door fikse buien. Harde wind in combinatie met een relatief lage temperatuur maakte het soms frisjes, maar dat weerhield het publiek niet om de Bataviahaven te bezoeken.

Zondag was een topdag, waarbij volgens Omroep Flevoland een verkeerschaos ontstond. Er stonden lange rijen stilstaande auto’s op de Houtribdreef, maar er zouden wel voldoende parkeerplaatsen zijn geweest. De politie moest verkeersregelaars assisteren om alles in goede banen te leiden. HISWA te water-directeur Arjen Rahusen, in het persbericht dat na de beurs werd verspreid: “Hoewel we het liefst kijken naar de echt geïnteresseerde bezoekers, zijn we natuurlijk heel trots op deze grote toeloop. Gezien de grote belangstelling van zowel publiek als exposanten blijkt dat Lelystad de terechte thuishaven van de HISWA te water is geworden.”

Voorbarig optimisme
De beursorganisatie signaleert in het persbericht positieve geluiden ‘vanaf de steigers’: “Het blijkt dat Nederland weer meer wil besteden.” Dat lijkt wat voorbarig, want een flink aantal jachtbouwers is bezig met het bouwen van schepen op voorraad omdat de verkoop stagneert. De markt voor de kleinere boten, sloepen en tenders, is een heel andere, waar veel lagere bedragen over de toonbank gaan. Zo kon het dat Klaas Schiphof van Aquatec (met de merken Antaris, Maril en Makma) meldde dat hij deze beurs acht boten verkocht.

Opmerkelijk dat de beursorganisatie melding maakt van 320 geëxposeerde boten, maar een luchtfoto op de website van de HISWA te water toont dat aantal bij lange na niet. Een aantal schepen, genoemd in het overzicht van exposanten, was niet aanwezig in de Bataviahaven.

Boot van het jaar
De verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar viel door allerlei oorzaken in het water. Sommige boten waren nog onderweg of niet op tijd klaar, maar ook trok een deelnemer zich terug omdat hij als genomineerde gewoon de exposantenbijdrage moest betalen, en hij daar niets voor voelde.
De status van de ‘HISWA te water Publieksprijs, powered by YachtFocus’ is niet geheel duidelijk. De Salut 29 van Salut Boats werd door het publiek verkozen tot de favoriete boot op de beurs, maar hoeveel stemmen daarvoor werden uitgebracht is niet bekendgemaakt.

De volgende HISWA te water wordt van 2 tot en met 6 september 2020 weer in de Bataviahaven in Lelystad gehouden.
www.hiswatewater.nl