Nederlandse uitdager America’s Cup

De Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging in Muiden (anno 1847) en Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas (anno 1851) hebben het verdedigende Royal New Zealand Yacht Squadron uitgedaagd om de prestigieuze America’s Cup. De 36e finale van de uit 1851 stammende cupstrijd is in maart 2021.

Vandaag, woensdag 23 januari, werd tijdens een persconferentie in Scheveningen de campagne gepresenteerd. De Nieuw-Zeelanders hebben de uitdaging geaccepteerd; en het inschrijfgeld is betaald. Daarmee is een ambitieus project in gang gezet. Er wordt een Nederlands AC team geformeerd, met Simeon Tienpont als schipper. Peter van Niekerk is teammanager en Dirk Kramers leidt het ontwerpteam. Ook Carolijn Brouwer is bij het team betrokken. Thuisbasis wordt Scheveningen, in de voormalige accommodatie van het opgeheven VOR-team AkzoNobel. Er komt ook een stalling annex werkplaats bij de haven.

Druk
Er zit druk op het project. De selecties beginnen namelijk al in 2020. Nederland moet het opnemen tegen vijf andere uitdagers: Luna Rossa (ITA), American Magic (USA), INEOS Team UK, Malta Altus Challenge (MLT) en Stars & Stripes Team USA. De winnaar van deze selecties wordt uiteindelijk de uitdager die het tegen de Nieuw-Zeelanders zal opnemen.
Gezeild wordt er met de nieuwe AC75, een bijzonder ontwerp voorzien van opklapbare foil-zwaarden. Die hebben iets weg van kameleon- of hagedispoten. De associatie met een salamander is er in elk geval en dát was tevens de scheepsnaam van het schip waarmee Michiel de Ruijter destijds successen tegen de Engelsen boekte… Daarom gaat de Nederlandse America’s Cupper ook zo heten. Behalve de naam zal de hele uitstraling van het syndicaat refereren aan Hollands Glorie, inclusief gestileerde leeuw en de oranje kleur. Eerst zal een testboot op het water verschijnen, waarmee de zeilers kunnen oefenen in het foilen. Waar de America’s Cupper gebouwd wordt is nog niet bekend; het gaat om meer dan bouwen alleen, de werf zal ook goed projectmanagement moeten bieden.

Eigen bodem
Het AC 75 reglement biedt grote perspectieven voor Nederlandse deelname. De verdediger heeft bepaald in welk type wedstrijdschip gezeild wordt. Daar waar voorheen oneindig getest kon worden, is nu een beperking beschreven. Tevens worden de exacte specificaties van een aantal delen van de boot geleverd door de organisatie in een basis-ontwerppakket. Dat scheelt tijd en kosten. Bovendien moeten ontwikkelingen op eigen bodem plaatsvinden en moet er minimaal 180 dagen per jaar in Nederland worden getest en getraind.
Technische kennis en diverse onderzoekslijnen zijn de bouwstenen van dit syndicaat. De America’s Cup wordt vanaf meet af aan gebruikt als proeftuin voor innovaties. Alle hoogwaardige kennis en ervaring voor een dergelijk geavanceerd jacht is in Nederland aanwezig. Het project zal goed zijn voor de BV Nederland, zo is de achterliggende gedachte, en omdat het goed zichtbaar zal zijn heeft het grote promotionele waarde. Het gaat dus om veel meer dan het winnen van een wedstrijd.
Nog meer nieuws: Nederland heeft aangeboden om een van de selectieseries in 2020 in Scheveningen te organiseren.

Promovideo van Dutchsail 36th America’s Cup