Nederlandse werven prominent op ‘natte’ Europese beurzen

De Wajer 55 is samen met de Wajer 38 te zien op drie 'natte' beurzen: in Lelystad, Cannes en Monaco.

Het ‘natte’ beurzenseizoen gaat weer van start in Europa. Nederlandse werven zijn daarbij prominent aanwezig met een breed repertoire: van alles tussen sloep en superjacht. Woensdag begint de HISWA te water in Lelystad, een week later opent het Yachting Festival Cannes en eind deze maand volgt de Monaco Yacht Show. Jachtbouw Actueel zet de highlights op een rijtje.

Een aantal Nederlandse botenbouwers is present in zowel Lelystad als Cannes of Monaco. Wajer is zelfs op alle drie de beurzen met twee snelle tenders aanwezig.

De Nederlandse jachtbouw lijkt al bij voorbaat de nieuwe locatie van de HISWA te water in Lelystad omarmd te hebben, want het animo voor deelname is ongekend groot, met een flink aantal nieuwe namen. De organisatie meldt 270 nieuwe boten, waarvan een 80-tal primeurs.

In Lelystad zal Steeler Yachts de NG65 S-design en de 52 S-design Offshore tonen. De Friese werf van Hans Webbink is ook present op het Cannes Yachting Festival, waar de NG 59S ‘Ocean Camp’ haar internationale debuut zal beleven.
De bouwer van snelle sloepen, het nog jonge Lekker Boats, gaat voortvarend te werk met de Damsko 750 op de HISWA te water en in Monaco.

Superjachten in Monaco
Tijdens de Monaco Yacht Show (26-29 september) zijn maar liefst 120 superjachten te zien. Nederlandse werven hebben een flinke inbreng bij de superjachten: Damen met het 55 meter yacht support vessel Powerplay en Amels met de 55 meter Eji en de 58 meter Volpini 2, het eerste Amels 188 jacht in de Limited Editions Range (lees het separate artikel hierover).
Feadship is er met de 81 meter Air (uit 2011), Heesen met de 51 meter Irisha, Moonen toont de 36 meter Brigadoon uit de Martinique-serie en Oceanco showt de onlangs opgeleverde 90 meter lange Dar.
Daarnaast is er een 40-tal luxe tenders te zien, waaronder Van Dutch met twee boten, van 12 en 16,5 meter lengte. Vanquish is er met de VQ43 van 12,8 meter en VQ48 van 14,95 meter. De Wajer 38 en 55 zijn ook van de partij in dit segment.

Holland Pavilion
Na een succesvolle deelname aan de Monaco Yacht Show in 2017, doet de HISWA Holland Yachting Group dit jaar opnieuw mee aan dit evenement om de Nederlandse jachtbouw te representeren. In het Holland Pavilion staan deze toeleveranciers: Cramm Yachting Systems, DGI Sypack, Hydromar, Naiad Dynamics, Rondal, Van Berge Henegouwen, RH Marine en Kuiper Holland. De Port of Amsterdam zal de onderhouds- en reparatiefaciliteiten voor superjachten onder de aandacht brengen en de ligplaatsen in de binnenstad. Ook Esthec Composite Decking is in Monaco aanwezig.

Yachting Festival Cannes
Van der Valk uit Waalwijk pakt flink uit op het Yachting Festival Cannes met de 27 meter lange Explorer en de 25 meter lange Jangada, een model met een raised pilothouse.
De Keizer 42, een 13,4 meter lang polyester sportjacht van Keizer Yachts uit Dronten is zowel op de HISWA te water als in Cannes te zien. De door Vripack ontworpen runabout wordt door Bavaria Yachtbau gebouwd.
Moonen Shipyards laat de 36 meter Brigadoon zowel in Cannes als in Monaco zien. Het exterieur werd ontworpen door René van der Velden Yacht Design, het interieur is van Nauta Yachts en de naval architecture van de hand van Diana Yacht Design.

www.monacoyachtshow.com

www.cannesyachtingfestival.com

www.hiswatewater.nl