Nieuw model RotorSwing ZeroSpeed stabiliseert nu ook bij hoge snelheid

De hoek en snelheid van de RotorSwing Rake is traploos instelbaar.

RotorSwing heeft een nieuwe Magnus Effect/rotor-stabilisator ontwikkeld, waarmee naar eigen zeggen voor motorjachten tot 30 meter lengte slingerdemping van nul knopen tot 25 knopen haalbaar is. De bestaande RotorSwing heeft dwars uitstekende cilinders die bij hogere snelheden een remmende werking hebben. Het nieuwe ‘ZeroSpeed’ model heeft een zogeheten adaptieve Rake-functie.

RotorSwing maakt een vergelijking met jachtvliegtuigen, waar de rotors naar behoefte adaptief en traploos in een pijlstelling worden gevouwen, wat de weerstand minimaliseert. De nieuwe generatie stabilisatoren vermindert volgens RotorSwing het brandstofverbruik en zou daardoor uitermate geschikt zijn voor lange reizen, maar met name ook voor snelle schepen. De Rake-hoek kan volledig traploos worden ingesteld en volgt altijd de ideale hoek met betrekking tot de snelheid van het schip; het toerental is variabel. Als de RotorSwing naar achteren klapt, is het bijkomend voordeel dat de rotoren minder ver buitenboord steken.
Ook eerder opgeleverde installaties kunnen worden aangepast en zodoende de voordelen genieten van de Rake-functie, aldus RotorSwing. De RotorSwing Adaptive Rake is gepatenteerd.

Technische uitleg 
Als de rotor haaks op de vaarrichting staat, is de omtrek een zuivere cirkel en maatgevend voor de effectiviteit van het Magnus-effect: hoe groter de omtrek hoe groter het effect. Als de rotor nu onder een hoek van 60 graden wordt geplaatst, is de omtrek elliptisch. De omtrek neemt toe met 7,5%, waardoor de effectiviteit toeneemt, terwijl het weerstand coëfficiënt (Cd) vermindert door de betere ‘stroomlijn’. Bij een Rake-positie van 30 graden neemt de omtrek met 18,5% toe, terwijl de weerstand vermindert met 36,5%. Dit verklaart volgens RotorSwing het verminderde brandstofverbruik. Buiten het verschil in omtrek speelt ook nog een tweede effect een belangrijke rol: de omtreksnelheid neemt ook aanzienlijk toe, met als resultaat een betere werking.

https://rotorswing.com

METSTRADE STANDNUMMER 02.525