Nieuw duurzaam bedrijfspand De Stille Boot

De bouw van het nieuwe bedrijfspand van De Stille Boot aan It Butlân in Heeg nadert de eindfase. In de laatste weken van het jaar wordt de afbouw en het installatiewerk afgerond en in de loop van januari kan het gebouw in gebruik genomen worden. Dat is dan dertien maanden na de fatale brand in december 2020, die het vorige gebouw in de as legde. (Zie ook: Jachtbouw Nederland 1-21). De verhuizing van de tijdelijke locatie in Sneek naar de nieuwe thuisbasis, medio januari, wordt momenteel voorbereid. In het voorjaar volgt de officiële opening.

Bij het ontwerp van het nieuwe gebouw zijn duurzame keuzes gemaakt. De Stille Boot wil op een bewuste manier energie gebruiken en de CO2 voetafdruk verkleinen. Dat past in de missie van het bedrijf. Het pand is ontworpen door Heeren 3 Architecten uit Heerenveen en Bouwgroep Noord uit Drachten bouwde het.
“Bij het ontwerp en de realisatie is toegewerkt naar een energieneutraal bedrijfspand”, zegt Siebren Sijtsma van DRS Installatietechniek uit Noardburgum. DRS verzorgt al het installatiewerk van de nieuwbouw. “Alle bedrijfsruimten zijn voorzien van vloerverwarming en deze wordt verwarmd door een Water-Water-Warmtepomp. Door de hoge isolatiewaarde van het gebouw is het mogelijk een volledige waterpomp te gebruiken. In de zomer kunnen de ruimten gekoeld worden met deze installatie. Zo realiseer je een plezierige werkomgeving in alle seizoenen.”

Ruim 60 zonnepanelen op het dak en aan de voorgevel van het magazijn zorgen voor de benodigde energie. Met een beoogde opbrengst van 21 MWh per jaar leveren deze panelen voldoende stroom voor de bedrijfsvoering. Het gebruik van uitsluitend ledverlichting draagt bij aan de energiebesparing.

Marcel Schaap, mede-eigenaar van De Stille Boot: “We hebben in de breedte gekeken naar manieren om energie en water te besparen. In het oude pand maakten we al gebruik van een warmtepomp en een grijswatersysteem. In het nieuwe pand kunnen we door de verbetering van de technieken nog zuiniger werken.” Om leidingwater te besparen wordt wederom gebruik gemaakt van een grijswatersysteem. Hiervoor wordt regenwater en licht verontreinigd huishoudelijk afvalwater afgevangen, gefilterd en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Dit zorgt voor 30 tot 40% besparing op het gebruik van schoon drinkwater.
Op de parkeerplaats worden zes laadpunten voor elektrische auto’s aangelegd, te gebruiken  voor het opladen van elektrische auto’s van het personeel of bezoekers van De Stille Boot. Daarnaast zijn de laadpunten toegankelijk voor forenzen en bewoners van Heeg. De laadpalen zijn te gebruiken met een laadpas van E-Flux of de grote leasemaatschappijen.

www.destilleboot.nl