Impressie van de nieuwe Bestevaer 36.

KM Yachtbuilders in Makkum kondigt een ‘kleine’ Bestevaer aan van 36 voet, in aluminium. Het zeiljacht is ontwikkeld in nauwe samenwerking met ontwerper/zeezeiler/pionier Gerard Dijkstra en zijn ontwerpbureau Dykstra Naval Architects. Na verkoop van zijn grote Bestevaer II zocht Dijkstra een kleiner schip om dichterbij huis ondiepere wateren, zoals het wad, te kunnen bevaren. Werfdirecteur Eeuwe Kooi: “Daarom is de minimale diepgang van dit nieuwe ontwerp 70 centimeter, met een centreboard (midzwaardkiel) en opklapbaar, aangehangen roer. We denken dat er meer zeilers zijn die belangstelling hebben voor dit ontwerp. We gaan het eerste exemplaar voor Gerard bouwen en nemen daarna het ontwerp in productie.”

De Bestevaer 36 krijgt in elk geval een dekhuis. Benedendeks is er naar een ruimtelijk effect gestreefd, door schotten op te laten en hokjes te vermijden. Aan dek zien we voorbeelden van ‘handzaam en gebruiksvriendelijk’, zoals een Hoyt-boom, een giek op het voordek waarop de fok kan worden gevoerd. Daarmee wordt kruisen gemakkelijker. Het roer is zoals gezegd aangehangen en opklapbaar, met het oog op ruimtebesparing in de kuip en het droogvallen.
Voor de voortstuwing wordt een elektromotor geïnstalleerd. Daar zijn verscheidene accupakketten aan te koppelen, al naar gelang de benodigde vaartijd. Eventueel kan een generator als back-up dienen.

Bij de bouw wordt gelet op het duurzame aspect. Het schip wordt onderhoudsarm. Voor het casco wordt gerecycled aluminium H321-5083 van 8 mm gebruikt. Ook de rondhouten zijn van hergebruikt aluminium, en niet van koolstofvezel.
Meer over de Bestevaer 36 en KM Yachtbuilders in de komende editie van Jachtbouw Nederland.

Technische specificaties Bestevaer 36
Lengte over alles: 10,95 m. Lengte waterlijn: 10,40 m. Breedte: 3,80 m. Diepgang: 0,70 / 2,40 m. Waterverplaatsing: 7,8 ton. Kruiphoogte: 16,00 m. Romp en opbouw: aluminium H321-5083. Recycled 8 mm/nieuw 9 mm. Zwaardkiel: 2000 kg. Stahoogte: 1,85 – 1,95 m. Interieur: 2 hutten, 1 natte cel. Voortstuwing: elektromotor. CE-categorie: A.

https://www.bestevaer.com/bestevaer-36-s-y