Rendering of Contest 50CS

Contest Yachts in Medemblik kondigt een nieuwe Contest 50CS aan. Deze lengtemaat maakt al ruim 45 jaar deel uit van Contest-reeks. De werf zoekt voortdurend naar innovatieve toepassingen en optimaal comfort aan boord, en dat is terug te zien in het jongste ontwerp. Het is tot stand gekomen in samenwerking met ontwerpbureau Judel/Vrolijk en Wetzels Brown Partners.
De 50CS is voorzien van een centrale kuip en strakke romplijnen. Benedendeks is Wetzels Brown Partners erin geslaagd om meer ruimte en volume te creëren met behoud van alle stijlvolle elementen en oog voor detail waar Contest bekend om staat.
Vanaf het begin heeft Contest iedereen die intern en extern betrokken was bij dit nieuwe ontwerp om extra focus gevraagd voor optimaal gebruik van de ruimte, stabiliteit van het jacht en nog betere zeilprestaties bij zowel lichte als zware weersomstandigheden.

Johan Siefer van Judel/Vrolijk legt uit: “Een van de belangrijkste aanpassingen in het ontwerp van deze nieuwe 50-voeter is het vergroten van de leefruimte op het dek. Dat heeft een positieve uitwerking op de stabiliteit van het jacht en we creëren hierdoor meer volume in het interieur. Er is minder weerstand in het water, het jacht is minder gevoelig voor helling en het schip snijdt makkelijker door golven heen waardoor het veel stabieler en uitermate comfortabel zeilt.”
Benedendeks is er ook ruimte gewonnen die een nieuwe indeling mogelijk maakte. Door het volledig naar achteren plaatsen van de achterhut is in het midden van het schip lengte gewinnen, zodat de salon ruimer is geworden. Hierdoor is tevens een keuken mogelijk die aan twee zijden van het gangpad benut kan worden en onder alle weersomstandigheden veilig en comfortabel is.

Een ander onderscheidend aspect is de unieke, door Lloyd’s goedgekeurde, vacuüm-injectiemethode met toepassing van carbon versterkingen. Dit resulteert in een sterk en stijf zeiljacht dat zonder hinderlijk geluid vaart: geen krakende panelen, geen rammelend dekbeslag, geen geluidstrillingen van de motoren en mechanische installaties.
Zoals gebruikelijk is er minutieus berekend wat de beste gewichtsverdeling over het hele schip moet zijn. De genoemde aanpassingen hebben natuurlijk ook consequenties gehad voor tuigage, dekinrichting en zeilplan. Hierin is de optimale balans gevonden om de zeilprestaties onder alle weersomstandigheden te verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit van het schip en het comfortabele zeilgedrag.
Verder zijn geïntegreerde zonnepanelen op het dek en elektrische aandrijfsystemen optioneel.

De kuip is voorzien van twee stuurwielen die zo zijn opgesteld dat de boot veilig en gemakkelijk te bedienen is. Op deze manier ontstaat een prettige scheiding tussen het actieve zeilgedeelte en het gedeelte waar je gerieflijk kunt ontspannen. Het midden van de kuip is bovendien vrijgehouden van lijnen en beslag. De doorgang en trap naar de salon benedendeks zijn ruim en goed toegankelijk.
De Contest 50CS heeft standaard drie hutten. Net zoals bij de Contest 55CS, die begin dit jaar bekroond werd met de titel European Yacht of the Year 2021, profiteert de luxe achterhut van de royale breedte van het schip. Optioneel kan hier net als bij de 55CS een adembenemend panoramavenster geleverd worden. De gastenhut aan de voorzijde biedt een ruim tweepersoonsbed met rondom grote raampartijen.
www.contestyachts.com

Technische specificaties Contest 50CS
Lengte over alles: 15,46 meter. Met boegspriet: 16,36 m. Breedte: 4,90 m. Diepgang: 2,35 m. Masthoogte boven de waterlijn: 24,60 m. Grootzeil: 73 m2. Genua 106%: 60 m2. Motor: Yanmar 110 pk. Dieseltank: 700 l. Watertank: 700 l. CE-klasse: A.