Vetus heeft een nieuwe serie van drie luchtgekoelde elektrische voortstuwingssystemen toegevoegd aan het assortiment. Ze worden gepresenteerd op Boot Düsseldorf (Hal 10-stand A40), onder de naam E-Line Air. De drie modellen zijn respectievelijk 4 kW bij 24 volt, 4 kW bij 48 volt en 6 kW bij 48 volt. Daarmee zijn ze ideaal voor nieuwbouw- of hermotoriseringsprojecten voor een verscheidenheid aan romptypes tot ongeveer 8 meter. Een luchtgekoeld elektrisch voortstuwingssysteem heeft voordelen ten opzichte van een watergekoelde variant. Er is geen koelwaterinlaat die verstopt kan raken, door bijvoorbeeld wier.
Luchtkoeling vergt minder onderdelen, en scheelt bovendien gewicht. Problemen met een waterpomp of het bevriezen van leidingen is uitgesloten. Het systeem is onderhoudsarm.
De Vetus E-Line Air-modellen hebben een drooggewicht van slechts 65 kilo en zijn compact. Bij hermotorisering zal er meestal minder motorruimte nodig zijn, terwijl de installatie relatief simpel is.
De E-Line motoren zijn zowel modulair als volledig geïntegreerd en het later upgraden van het systeem is een eenvoudig proces. Het maakt elektrisch varen voor meer booteigenaren bereikbaar.
De motoren in het E-Line Air-assortiment hebben allemaal 1:1 directe aandrijving, wat betekent dat de schroef altijd draait altijd met dezelfde snelheid als de motor. Met behulp van de geïntegreerde elektronische ‘gashendel’ bedient de schipper de motor en kan hij schakelen tussen vooruit en achteruit.
De drie motoren zijn compatibel met NMEA2000-oplossingen via de canverter en het modulaire digitale CAN-bus communicatiesysteem van Vetus. In combinatie met een accumonitoring shuntoplossing, geeft dat de schipper inzicht in real-time resterende batterijlading en looptijd.
Vetus geeft drie jaar garantie op de E-Line Air motoren en biedt ook een selectie van deep-cycle, AGM deep-cycle en lithiumaccu’s.

www.vetus.com