De romp van de Enksail Noordkaper, klaar voor verdere afbouw.

Bij de werf Gebroeders van Enkhuizen in Makkum wordt hard gewerkt aan de afbouw van een stalen Enksail Noordkaper 46 GT, voor een Amerikaanse opdrachtgever. GT staat voor Grand Tour en in die uitvoering is er een pakket aan extra’s toegevoegd om het schip met een kleine crew makkelijk en comfortabel te kunnen zeilen.
De Enksail NK is een kottergetuigd zeiljacht met een goed bruikbaar dekhuis. Je kunt er niet alleen prettig zitten, maar ook beschut wachtlopen, met zicht rondom. De meeste schepen worden uitgerust met een hydraulische kiel waardoor het vaargebied zeer groot is. De Enksail NK wordt gebouwd naar het ontwerp van Martin Bekebrede en is door Gebroeders van Enkhuizen doorontwikkeld tot het schip wat het nu is. Een fraai gelijnd zeiljacht van hoge kwaliteit, want vakmanschap staat op de werf voorop.
Ronald van Enkhuizen: “Op dit moment wordt het schip geschilderd. We houden het plamuur- en schilderwerk op een hoog niveau. We merken het effect van deze afwerking als we met de schepen op een buitenlandse beurs liggen; mensen kloppen constant op de romp om te horen van wat voor materiaal het schip gemaakt is, omdat ze denken dat het polyester is. Vaak horen we dan dat wij als Nederlanders het alleen zó kunnen afwerken. Het zou trouwens zomaar kunnen, dat wij de enige werf zijn die nog ‘seriematig’ stalen zeiljachten bouwt en promoot.”
De werf Gebroeders van Enkhuizen doet meer dan nieuwbouw alleen. Er zijn tevens een grote jachtservice- en motorenafdeling. Jachteigenaren kunnen nog jaren na oplevering worden bijgestaan met het onderhoud van het schip.
Behalve de Enksail NK bouwt de werf nog andere modellen zeil- én motorjachten. Ze zijn te vinden op de website: www.gebrvanenkhuizen.nl

Technische gegevens Enksail NK 46 GT:
Romplengte: 13,85 m. LOA: 14,85 m. Breedte 4,50 m. Diepte 1,90 m. Variabele diepte 1,40-2,60 m. Waterverplaatsing 22 ton. Zeiloppervlak 136 m2. Bouwmateriaal: staal. Brandstoftank 1300 l. Watertank: 700 l. vuilwatertank 180 l. Motor: Yanmar 4 cilinder, 160 pk. CE-klasse: A.