Nieuwe Sentijn 37IQ te water

OceanPeople Yachts in Herkingen heeft op 18 maart een nieuwe Sentijn 37IQ te water gelaten. Het jacht van 37 voet lengte, een ontwerp van Dick Koopmans jr., wordt de komende tijd getuigd en vaarklaar gemaakt.

De jongste Sentijn is op een aantal punten verbeterd. Zo is er een wat robuustere stuurstand van aluminium gemonteerd. De loodaccu’s zijn vervangen door lithium accu’s van 125 Ah, die slechts 16 kilo elk wegen. Omdat Volvo Penta de D2-40, 4-cilinder 29 Kw/40 pk diesel niet meer levert is nu gekozen voor een Yanmar commonrail diesel van 40 pk. De Nederlandse opdrachtgevers besloten vorig jaar tot de bouw van een nieuw schip en ze kunnen in elk geval dit seizoen al zeilen.

De Sentijn 37IQ is gebouwd in Estland; met vacuüminjectie en naar Lloyd’s maatstaven. De romp is van vinylester en heeft een ingelamineerd kielframe. De loodkiel heeft een L-vorm en een diep zwaartepunt. Bij een Sentijn worden alle schotten en interieurdelen niet alleen aan de romp, maar ook aan het dek gebout, gekit en gelamineerd. Zo’n verbinding zorgt voor een stijve, sterke constructie. Het dek en de lage opbouw zijn voorzien van teak. Het beslag is van Harken; oversized lieren en blokken maken de bediening lichter voor de bemanning. De Sentijn 37IQ is met gemak alleen of met z’n tweeën te zeilen.
Het jacht is per trailer naar Nederland gebracht. Een groot deel van dat transport ging met de veerboot van Estland naar Lübeck, wat duizenden kilometers rijden en een hoop douaneformaliteiten scheelt.

Eigenaren van OceanPeople Yachts zijn Yvonne Kuijpers en Paul Matthijssen. Zij zeilen zelf ook een Sentijn 37 en hebben daar al veel lange zeereizen mee gemaakt. Dikwijls in flottielje verband die zij organiseren. De Sentijn heeft zich als ‘zeeschip’ dubbel en dwars bewezen.

Inmiddels zijn er plannen voor een grotere versie van 46 voet. Eveneens een ontwerp van Dick Koopmans jr. Deze sentijn 46IQ wordt een modern zeiljacht met een wat breder achterschip, geschikt voor lange zeilreizen en een permanent verblijf aan boord. Hij zal custom built worden gebouwd, dus klantenwensen kunnen worden verwerkt.

Technische gegevens Sentijn 37IQ
Lengte over alles: 11,33 m. Lengte waterlijn: 9,80 m. Breedte: 3,75 m. Diepgang: 2,05 m. Waterverplaatsing: 7,3 ton. Ballast: 2,65 ton. Kiel: lood, L-vorm. Kruiphoogte staande mast:18,0 m. Slaapplaatsen: 7 personen. CE categorie: A – Oceaan. Grootzeil (doorgelat): 40 m2. High Aspect fok: 34 m2. Code Zero: 80 m2. Gennaker: 120 m2. Motor: Yanmar diesel 40 pk.

www.oceanpeopleyachts.nl