De nieuwe Steeler 50S TA gaat te water.

Bij Steeler Yachts in Steenwijk houden ze wel van uitdagingen. Na eerder de elektrische, zeegaande 61 te hebben ontwikkeld, heeft de werf onlangs een bijzondere versie van de Steeler 50S TA te water gelaten: die is ingericht om een vlieger te voeren. De beschildering op de romp verwijst daar ook naar en TA staat voor Trans Atlantic. Tijdens langere oversteken kan bij gunstige koersen een vlieger worden opgelaten om op windrijke hoogte extra voortstuwing te leveren of die geheel over te nemen van de motoren. Het scheelt uiteraard brandstof, kosten en uitstoot. De romp van deze Steeler is aangepast naar semi displacement, zodat een voortgang boven de rompsnelheid gehaald kan worden.
Op het voordek is een mastje met verstaging geplaatst waaraan de kite wordt bevestigd en daaronder zijn tevens de lier en de bediening geplaatst. Verder is er een compressor aan boord met een aansluiting voor een luchtslang, om de vlieger eenvoudig op te blazen.
Motorisch is het jacht uitgerust met twee Yanmar diesels van 550 pk/403.8 kW.

www.steeleryachts.com

Technische gegevens Steeler 50S TA
Lengte: 14,99 m. Breedte: 4,93 m. Diepgang: 1,39 m. Kruiphoogte: 3,50 m. Waterverplaatsing: (50% beladen): 31 ton. Motoren: 2 x Yanmar diesel, 550 pk/403.8 kW. CE-classificatie: A