NL-werven present op Boot Düsseldorf

Boot Düsseldorf, de grootste watersportbeurs ter wereld, wordt voor de 50ste keer gehouden. De jubilaris, die jaarlijks in negen dagen tijd 250.000 bezoekers trekt, heeft alles uit de kast gehaald om er een groot succes van te maken. Van 19-27 januari zijn in 16 hallen met een totale oppervlakte van 220.000 vierkante meter rond de 2.000 exposanten uit 73 landen te vinden. Er worden 1.500 zeil- en motorboten gepresenteerd, van klein tot groot.

Nederlandse werven zijn er met tal van primeurs, dan wel succesmodellen. De bouwers van stalen motorboten concentreren zich van oudsher in Hal 17, al is het aanbod daar geslonken vergeleken met voorgaande jaren. Linssen Yachts pakt onveranderd flink uit met zes motorjachten, van groot tot klein, op een geheel nieuwe stand. Speciale aandacht is er voor de nieuwe Linssen Grand Sturdy 450 AC Variotop. De Linssen Grand Sturdy 45.0 Sedan is genomineerd voor een European Powerboat of the Year Award 2019.
De Boarnstream is present met de nieuwe Boarncruiser Elegance 1280 Sedan. Verder exposeren in Hal 17 staalbouwers Abim Yachting, Vri-Jon DSA Yachts, Jachtbouw De Alm, Serious Yachts, Smelne Yachtcenter en Super Lauwersmeer.

In Hal 17 liggen ook polyester boten van Nederlandse bouwers, zoals Elling, Rapsody en Interboat. Steeler Yachts is net als voorgaande jaren in de superjachthal 6 te vinden, nu met de Steeler NG 65 S. De Friese werf won met dit schip de titel European Powerboat of the Year 2019 in de categorie waterverplaatsende jachten.

Zeilboten
Ook met zeiljachten zijn Nederlandse bouwers prominent aanwezig. In hal 16 zijn C-Yacht, Contest en Hutting met schepen te zien. KM Yachtbuilders heeft geen boot, maar wel een stand in Hal 7A, waar opmerkelijk genoeg een motorboot gepresenteerd zal worden, de Bestevaer 53.  Ook Gebroeders van Enkhuizen is daar met een bootloze stand te vinden, net als Van der Valk Shipyard.
De nieuwe Saffier Se 37 van Saffier Maritiem, die was genomineerd als Europese zeilboot van het jaar, is in Hal 15 te bewonderen. Alufleet toont in deze hal de verrassende Speedlounger 8500, een aluminium kielboot. In dezelfde hal zijn Jachtwerf Heeg met de Pointer, Doomernik met een nieuwe Draak, Aira met de prijswinnende Aira 22 daysailer en Leonardo Yachts met de nieuwe Eagle 37 te zien.

Sloepen en tenders
Nederlandse sloepen- en tenderbouwers zijn onder meer te vinden in Hal 4, zoals Lekker Boats, Waterdream en Timeless Yachts. In Hal 5 toont Tinn-Silver allerlei aluminium boten.
De snelle tenders van VanDutch, te bewonderen in Superjachthal 6, hebben Nederlandse roots, maar de boten worden tegenwoordig in de VS en Italië gebouwd.
In Hal 10 zijn boten van Whaly Boats uit Breda te zien, die gemaakt worden van ijzersterk polyethyleen, met behulp van rotomoulding, uit één stuk, tot een lengte van maximaal vijf meter.

www.boot.de

Terug in de tijd: in 1969 trad de Duitse schlagerzanger Heino op bij de opening van de eerste watersportbeurs in Düsseldorf. Photo: Messe Düsseldorf