Oude ADM-terrein wordt domein van superjachtbouw

Variant A: De grote bedrijfsgebouwen staan in een A-vorm op het terrein.

Entrepeneur Wim Beelen heeft grootse plannen met het door hem aangekochte voormalige ADM-terrein in het Westelijke Havengebied in Amsterdam. Op het 53 hectare grote terrein moet de Dutch Superyacht Tech Campus verrijzen. Er kunnen straks jachten tot 200 meter lengte worden gebouwd, onderhouden en gerefit.

Wie dacht dat Beelen met het project exclusief onderdak wil bieden aan een van de gevestigde Nederlandse bouwers van superjachten, heeft het mis. “De campus is voor iedereen beschikbaar, we zijn niet op zoek naar één werf. In de Verenigde Staten bestaat dit concept al op kleinere schaal”, zegt Beelen desgevraagd. “Je moet eerst goede faciliteiten hebben, dan komt de rest vanzelf. We zitten op een unieke stek”, is zijn visie. De ontwikkeling van het project is in handen van de investeringsmaatschappij Larendael van Beelen.

‘Lady Charlotte’
Beelen is bekend met superjachten: “Ik weet wat van mooie boten, ik vaar zelf in een Feadship.” Hij bezit de 41,5 meter lange ‘Lady Charlotte’, die in 2003 werd gebouwd en twee jaar geleden door Beelen in eigen beheer in Zwartsluis ingrijpend werd gerefit, Daarbij werd onder meer het achterschip met drie meter verlengd.

Zeven dokken
Er worden op het voormalige terrein van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij aan de Hornweg in totaal zeven overdekte dokken aangelegd, vier met een lengte tot 200 meter en drie dokken tot 155 meter. Behalve nieuwbouw zullen deze droogdokken ook gebruikt worden voor refits en onderhoud van bestaande superjachten. Voor jachten tot 80 meter komt een jachtlift beschikbaar, waardoor onderhoud op de wal plaats kan vinden. Buiten komt er plek voor het aanmeren van 40 superjachten tot een lengte van 200 meter, met een waterdiepte tot 13 meter. De ligging is direct aan het Noordzeekanaal.

Momenteel worden drie varianten voor de inrichting van het het terrein ontwikkeld. In december wordt alvast begonnen met het bouwrijp maken van de grond.

In de december-editie van Jachtbouw Nederland gaan we uitgebreid in op de Dutch Superyacht Tech Campus.