Project Cosmos volgens schema te water bij Heesen

Corona of niet, bij Heesen Yachts in Oss is Project Cosmos – YN 19480 – geheel volgens planning te water gelaten. Met een lengte van 80 meter, een brutotonnage van 1.700 GT en een topsnelheid van 29 knopen, is Project Cosmos het grootste en snelste aluminiumjacht dat ooit is gebouwd, aldus de werf.

De lichtgewicht Fast Displacement Hull Form, ontworpen door Van Oossanen, is uitgewerkt door de scheepsarchitecten van Heesen. Één van de grootste uitdagingen voor het engineerteam van Heesen was het creëren van voldoende sterkte in de lengterichting. Daarop heeft dit team de ‘Backbone’ ontworpen en gepatenteerd. Het vermogen wordt geleverd door traditionele, maar zeer verfijnde dieselaandrijving – vier motoren, twee versnellingsbakken, verstelbare schroeven en ultra-innovatieve Promas-roeren.

Exterieur
Het exterieur van de Cosmos komt van de tekentafel van de gerenommeerde Britse studio Winch Design. Strakke lijnen, een sportief silhouet en uitgebreid gebruik van glas creëren een tijdloos en dynamisch profiel. “De visie van Winch voor Cosmos was om het sportieve DNA van Heesen te behouden, maar het te mengen met een innovatieve, futuristische draai. Gebogen glas vormt gladde, gebeeldhouwde vormen en zorgt voor een gevoel van gelikte, eigentijdse charme,” aldus directeur Jim Dixon van Winch Design. “Onze opdracht was een sterke en unieke signatuur te creëren, terwijl het Heesen DNA dat we allemaal kennen en liefhebben behouden moest blijven. De nadruk lag op het ontwerpen van een snel ogend jacht dat elegant op het water ligt.”

Interieur
Sinot Yacht Architecture & Design ontwierp het interieur. Hoewel het algemene palet neutraal is, zijn overal blauwe tinten in het ontwerp verwerkt. Het pronkstuk is ongetwijfeld de beach club, met platforms aan de zij- en achterkant. De van achteren verlichte onyx bar met centraal geplaatste zitplaatsen is het middelpunt van deze ruime en luchtige ruimte dicht bij het water. Het jacht heeft voorts onder meer een zwembad met glazen bodem en waterval, een glazen lift en een volwaardig helideck, dat ook kan dienen als  openluchtbioscoop.
Het schip krijgt een 19-koppige bemanning en accommodatie voor twaalf gasten. De suite van de eigenaars beslaat de volle breedte.
Omdat de afmetingen, het gewicht en de prestaties van Project Cosmos zo nauw met elkaar verbonden zijn, werkte Sinot nauw samen met ingenieurs van Heesen om ervoor te zorgen dat steeds aan hun strenge gewichtsberekeningen werd voldaan.
Vanaf februari zal het jacht proefvaarten maken op de Noordzee om in april 2022 aan de eigenaars te worden opgeleverd.

www.heesenyachts.com

Technische specificaties
Lengte o.a.: 80,07 meter
Breedte o.a.: 13,40 meter
Diepgang: 3,50 meter
Tonnage: circa 1.700 GT
Maximale snelheid (half beladen): 29 knopen
Hoofdmotoren: 4 x MTU 20V 4000 M73L
Maximale power: 2 x 3,600 kW and 2 x 3,540 kW
Hoofdgeneratoren: 2 x Kilo-pak 300 kW
Boefschroef: ZF-Marine 190 kW, elektrisch aangedreven
Stabilisatoren: Quantum, 2 vinnen, zero speed

Artist’s impression. Zo klieft Project Cosmos straks door de golven, met een maximum snelheid van 29 knopen.
Het helikopterdek kan worden omgetoverd tot een openluchtbioscoop.
De openluchtbioscoop is geopend!
Het onderwaterschip is een Fast Displacement Hull Form van Van Oossanen. Foto Dick Holthuis