Pura van Huisman en Frers: 40 meter zeiljacht standaard/‘custom built’

Een artist's impression van een Pura in modern gelijnde uitvoering.

Een team van Frers Design en Royal Huisman presenteert op de Monaco Yacht Show (26-29 september) een concept voor een zeiljacht van 40 meter. Het tot in het kleinste details uitgewerkte project kreeg de naam Pura.

Pura is ontworpen door Mani Frers van het gerenommeerde bureau Frers Design uit Milaan. Mani is de derde generatie in het familiebedrijf dat een groot aantal succesvolle ontwerpen op zijn naam heeft.
De opdrachtgever kan bij de Pura kiezen uit een groot aantal varianten voor het dek, de romp en opbouw, binnen een gestandaardiseerd frame, waardoor het toch het predicaat ‘custom built’ kan hebben. De basis van het project is een beproefd en betrouwbaar technologie platform, waardoor 80 procent van de engineering al is gedaan. Het gaat dan om voorstuwing, stroomgeneratoren en energiemanagement, klimaat-, hotel- en veiligheidsystemen en hydrauliek. Ook de mast, tuigage en het zeilplan zijn uitgewerkt.
De romp is van Alustar; de opbouw een combinatie van composiet en aluminium. Mast en giek zijn van composiet.
Het onderhoud van het zeiljacht is ‘pre-planned’, tegen vaste kosten. Een vaste technische man van de werf geeft daarover advies en biedt ook op afstand assistentie. De boordsystemen kunnen realtime worden gemonitord.
Door het innovatieve concept kan de levertijd sterk worden bekort.

http://frers.design
www.royalhuisman.com

De opdrachtgever kan de Pura een uiterlijk naar eigen inzicht geven. Dit zijn reeds uitgewerkte varianten, klassiek, retro en modern. De onderhuidse techniek is identiek.

Technische gegevens
Waterverplaatsing: circa 125 ton
Lengte o.a. 38-43 m.
Lengte waterlijn: 35-36 m.
Breedte: 8 m.
Grootzeil: 443 m2
Stagzeil: 131 m2
Fok: 298 m2