Een eerste impressie van de elektrisch Folkboat. Beeld QYD

Ontwerper Ronald Hagenaar van Queens Yacht Design Holland ontwikkelt in opdracht van, en in samenwerking met, het Noorse watersportbedrijf Strømsø een elektromotorboot van 8 meter lengte.
In deze Strømsø Electric Folkboat worden aspecten als betaalbaarheid, uitstootvrij en fluisterstil varen verenigd. De boot heeft accommodatie voor een langer verblijf aan boord: in het voorschip zijn een tweepersoonsbed en een toilet. Tussen de voorhut en de stuurstand zijn een keuken (aan bakboord) en een eethoek te vinden. Die laatste kan ook als slaapplek dienen. De stuurstand in het stuurhuis/annex salon zit aan stuurboord. De grote ramen in het stuurhuis zijn een wens van de opdrachtgevers; zij willen optimaal zicht naar buiten. Onder de vloer is de technische ruimte waar de accu’s staan. Die worden gevoed door zonnepanelen, verzonken in het dak, en uiteraard met een walaansluiting.
De motorsering van de Strømsø Electric Folkboat bestaat uit twee draaibare Arka Aquato pods van 4 kW elk in standaarduitvoering. Arka is een Nederlandse fabrikant van elektrische aandrijvingen. De keuze voor twee pods heeft twee redenen: veiligheid – je hebt altijd een back up – en minder diepgang.
De eerste elektrische Folkboat moet in 2023 in de vaart komen.
Ontwerper Hagenaar heeft zich uitgebreid verdiept in elektrische voortstuwing, en zich daar op toegelegd. Eerder ontwierp hij onder andere een stijlvolle kruiser 11.40 met hybride aandrijving.

Technische gegevens
Lengte over alles: 7,99 m. Breedte: 2,76 m. Diepte: 0,60 m. Kruiphoogte: 2,22 m. Voortstuwing: 2 x Arka Aquato pods 4 kW. Kruissnelheid: 5 knopen. Topsnelheid 6,8 knopen. Bouwmateriaal: composiet. CE-klasse: C.

www.queensyachtdesign.nl