Raymarine met Emerson in DockSense

De virtuele bumper rond het schip.

Raymarine is voor zijn aanmeersysteem DockSense Control een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse technologiebedrijf Emerson, dat een 3D-joysticksysteem ervoor heeft ontwikkeld. Schippers kunnen hiermee gemakkelijker hun boot aanmeren.

“Emerson zet zich al lang in om het manoeuvreren van schepen steeds veiliger en gemakkelijker te maken”, aldus Steffen Kauth, Business Development Manager bij Emerson Automation Solutions. “Met het Aventics Marex 3D-joysticksysteem hebben we een grote stap voorwaarts gezet op dit pad, door intuïtieve bediening met één hand van hoofd- en hulpaandrijvingen te bieden, met grote nauwkeurigheid bij het manoeuvreren. Dynamische positionering was nog zo’n mijlpaal. Met Raymarine Docksense wordt een nieuw niveau van bedieningscomfort bereikt.”

Vier jaar geleden begonnen
Ingenieurs van Raymarine zijn bijna vier jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van technologie om het aanmeren van een boot gemakkelijker te maken. Het prototype van DockSense Control van werd in 2019 voor het eerst getoond op de internationale bootshows van Düsseldorf en Miami. Het systeem maakt gebruik van een reeks Teledyne FLIR stereoscopische camera’s voor een ‘Virtual Fender’-zone rond het schip. DockSense Control detecteert palen, steigers en andere schepen zodra deze in de buurt komen en geeft die informatie weer op een Raymarine Axiom multifunctioneel display.

Positie boot vasthouden
DockSense Control detecteert een object en beweegt het schip in de richting die de kapitein via de joystick aangeeft. Tegelijkertijd worden de effecten van wind en getij gecompenseerd. Zonder commando’s houdt het systeem de positie van het schip vast. Het stereovisiesysteem geeft een overzicht van objecten rond het schip. Raymarine DockSense Control is nu beschikbaar voor jachtbouwers, voor toepassingen met binnenboordmotoren met schroefas en boegschroefaandrijvingen. Deze omvatten GPS-monitoring en een Attitude Heading Reference System om de effecten van wind en stroming te compenseren, meerdere Teledyne FLIR camera’s en een centrale verwerkingsmodule. Jachtbouwers kunnen nu kiezen uit twee verschillende Raymarine-ondersteuningssystemen voor het aanmeren.

www.raymarine.com