Recordjaar voor Nederlandse bouwers superjachten

Een van de succesvolle bouwers van superjachten, Heesen Yachts in Oss, leverde vorig jaar het aluminium 50 meter jacht Home op. Het is een ontwerp van Omega Architects. Een zusterschip, bouwnummer 19150, wordt in 2020 opgeleverd. Foto Dick Holthuis

De Nederlandse bouwers van superjachten hebben het bijzonder goed gedaan in 2017. Uit de nieuwste statistieken blijkt dat de totale waarde van het aandeel op de wereldmarkt is gegroeid van 21,6% in 2016 tot bijna 30% het afgelopen jaar. Met een productie in 2017 van 21 superjachten voor opdrachtgevers van over heel de wereld en 23 nieuwe orders, ziet de toekomst voor de sector er zeer rooskleurig uit.

Dit blijkt uit de cijfers in het jaarlijkse Superyacht IQ rapport, bekendgemaakt door de HISWA Holland Yachting Group, waar toonaangevende Nederlandse werven en toeleveranciers zich in hebben verenigd.

De statistieken geven een helder beeld van de ontwikkelingen, niet verstoord door commerciële ruis, aldus HISWA. Jachteigenaars en hun vertegenwoordigers willen graag weten waar de de beste waar voor het geld kan worden verkregen. Volgens HISWA illustreren de recente cijfers aan dat het Nederlandse superjachtcluster een ongeëvenaarde ‘cost-to-quality’ biedt.
De Nederlandse bouwers hebben in 2017 voor een hogere totaalwaarde verkocht en hebben hun marktaandeel de afgelopen vijf jaar gestadig zien toenemen. De geleverde superjachten hadden een gezamenlijke waarde van €1,19 miljard, gemiddeld €57 miljoen per schip (een toename van bijna 10%).
Vergeleken met 2016 representeren de cijfers een groei van bijna 17% in het aantal opgeleverde jachten (van 18 naar 21) en een toename in waarde van 28% (van €927 miljoen naar €1,19 miljard). Het aantal orders voor jachten van meer dan 30 meter lengte steeg met bijna 28%, van 18 naar 23. Op één na waren het motorjachten.

Wereldwijd werden er vorig jaar 149 jachten groter dan 30 meter opgeleverd, met een totale waarde van €4,08 miljard, waarvan de Nederlandse werven 29,2% (21,6% in 2016) voor hun rekening namen. Het aantal opgeleverde in Nederland gebouwde schepen vormde 14,1% van het wereldtotaal (11,2% in 2016).

“We zijn erg gefocust op de exclusiviteit van onze groep, door ons ervan te verzekeren dat het de toonaangevende bedrijven zijn op hun respectievelijke terreinen”, aldus Jeroen Sirag, exportmanager van HISWA Holland Yachting Group. “We bieden een sterk en eenduidig gezicht naar buiten door onze gebundelde export activiteiten. Leunende op de stabiliteit waarmee de Nederlandse superjachtbouw relatief ongeschonden door turbulente tijden kwam, investeren onze leden nu vol vertrouwen in de toekomst.”
Als voorbeeld wordt de nieuwe mega-werf genoemd die Feadship komend jaar in Amsterdam opent. “Andere werven en toeleveranciers zijn nu ook in gesprek met de Port of Amsterdam om hun aanwezigheid daar te versterken”, aldus Sirag. “We ontwikkelen verder plannen om Amsterdam te positioneren als een ideale bestemming voor superjachten in Noord-Europa en in de Baltic, een bevestiging van onze reputatie als Yacht Valley.”

hollandyachtinggroup.com