Rien Moonen overleden, oprichter Moonen Yachts

Rien Moonen, de oprichter van Moonen Yachts, is op 29 maart tijdens een vakantie in Spanje overleden.
Rien Moonen (1936) was de op een na oudste zoon in een gezin van elf kinderen. Hij was nog maar net 15 jaar oud toen hij bij schildersbedrijf van zijn vader ging werken en nam het bedrijf over toen hij nog maar amper oud genoeg was om het te runnen. In een In Memoriam schrijft de werf: “Zijn ondernemerschap, in combinatie met zijn opmerkelijke persoonlijkheid, maakten van het bedrijf een succesvolle en gewaardeerde onderneming. Door dit succes was hij in staat om zijn eerste boot aan te schaffen. Het was een stalen kruiser van 11 meter lang, die hij kocht bij Scheepswerf De Ruiter. Het schildersbedrijf van Rien Moonen ging steeds meer richting het onroerend goed. Hij bood Scheepswerf De Ruiter een locatie in ’s-Hertogenbosch aan. Een mooie scheepswerf, waar ze konden uitbreiden. Dat deden ze en bouwden prachtige jachtjes die tot op de dag van vandaag in het merk Moonen voortleven.”

Overname werf
Rien Moonen kreeg in 1981 de kans om de werf over te nemen en gaf die de naam Scheepswerf Moonen, later omgedoopt tot Moonen Yachts. Als eigenaar van de werf kon hij zijn ondernemersvaardigheden combineren met zijn grote passie voor jachten. Moonen was de drijvende kracht achter de opschaling naar het bouwen van grotere jachten, die in de wandeling ‘pocket sized super yachts’ werden genoemd, waarvan de 26 meter lange Cassiopeia ’S’ de eerste was. “Zijn doel was om stijlvolle, elegante, tijdloze en zeewaardige superjachten te gaan bouwen. Dat is gelukt, en dit is waar Moonen Yachts na al die jaren nog steeds bekend om staat. Hij creëerde het merk, is de grondlegger van het iconische Moonen-DNA en gaf het merk zijn onvergetelijke logo door de twee OO’s uit zijn familienaam als samengesmolten ringen te gebruiken”, aldus Moonen Yachts.

In het aprilnummer van Jachtbouw Nederland staat een uitgebreid artikel over Moonen Yachts, waarin aandacht is voor het verleden en de goede toekomst die voor de werf in het verschiet ligt.