Roodberg E-as: schone, stille trekker

De firma Roodberg uit Heerenveen introduceert de innovatieve E-as, een milieuvriendelijk alternatief voor een diesel aangedreven trekkend voertuig. Het is een elektrische trekker die geluidloos en zonder uitstoot werkt.
De E-as is uitgerust met een elektromotor en een hydraulisch systeem, dat voor de aandrijving en het sturen van de wielen zorgt en waarmee de boottrailer wordt bediend. De E-as kan gekoppeld worden aan bestaande trailers en hij is geschikt voor zowel vlak terrein als voor hellingen. Hij wordt met een draadloze afstandsbediening bestuurd, wat de bestuurder veel bewegingsvrijheid geeft en daarmee meer overzicht. De E-as is enorm wendbaar en dat maakt het verplaatsen van en manoeuvreren met schepen in kleine ruimtes makkelijker. Het opladen van de accu gebeurt met krachtstroom via het stopcontact.
Het eerste model, de EPV20, is geschikt voor trailers die schepen tot 20 ton gewicht kunnen dragen. Er komen zwaardere versies, de capaciteit loopt stapsgewijs op tot 80 ton. Het eerste 20-tons exemplaar is al operationeel en geleverd aan een grote jachthaven in Engeland.
De gebruikte elektrotechniek past Roodberg nu ook toe in de zelf aangedreven boottransporters. In verband met de aangescherpte milieueisen zijn diesel aangedreven boottrailers niet meer leverbaar. Een ander bijkomend effect van die elektrisch aangedreven boottransporters is dat de framehoogte weer rond de 90 cm is. Recente dieselmotoren die moeten voldoen aan de Tier 3, 4 of 5 emissie-eisen, worden mede door filters en dergelijke zo hoog, dat de framehoogte aangepast moet worden. Roodberg ontwikkelt tevens een elektrisch aangedreven bootlift.

Roodberg is een familiebedrijf dat sinds 1936 bestaat. De firma ontwikkelt, produceert en levert zowel hydraulisch als elektrisch aangedreven hijs- en transportinstallaties voor scheeps- en jachtwerven en jachthavens.
www.roodberg.nl