Roughneck 1010, supersnelle RIB

De Roughneck 1010, een RIB die 78 knopen haalt.

Roughneck Marine in Almere brengt een supersnelle RIB op de markt die gebruikt kan worden als tender van een superjacht of voor recreatie. De ruim 10 meter lange boot, ontworpen door Mulder Design, kan uitgevoerd worden in carbon of GRP composiet.

De Roughneck 1010 kan worden uitgevoerd met een T-top en cabine, met ruimte voor een bed, toilet of opslag. De T-top kan worden verlaagd tot de hoogte van de stoelen, waardoor de boot gemakkelijker vervoerd kan worden en bovendien worden de stoelen en uitrusting daardoor beschermd. Het onderwaterschip is een Deep V-planing dead-rise 24°, waarmee met twee 400 pk Mercury Racing buitenboordmotoren een topsnelheid van 78 knopen behaald kan worden.

Uitgangspunten
De Roughneck 1010 is ontworpen voor snelheid, comfort en een uitstekende manoeuvreerbaarheid. In de ontwerpfase waren gewichtsbesparing en sterkte van de constructie uitgangspunten. Er is gebruik gemaakt van zo licht mogelijke materialen en geavanceerde bouwmethodes. De ‘stepped hull’-technologie die in alle Roughneck-modellen wordt toegepast maakt het mogelijk hogere snelheden te bereiken, terwijl de stabiliteit behouden blijft en het brandstofverbruik relatief laag. De naval architecture is ook in handen van Mulder Design. De casco’s worden gebouwd door Solico Engineering in Oosterhout. De Roughneck 1010 heeft een carbon dashboard met een Raymarine Glass Bridge systeem, met twee multifunctionele displays. De vier geveerde stoelen bieden comfort bij langere tochten.

Historie
Ronald Oosterman begon in 2007 met de door hem ontwikkelde Roughneck naam te maken in races. Hij ontwikkelde sterkere en snellere modellen, die zowel in de pleziervaart als professioneel worden gebruikt, voor overheden, politie, special forces, superjachten en bijvoorbeeld team Brunel in de Volvo Ocean Race. En er worden nog steeds RIB offshore races met Roughnecks gevaren. Het aantal verkochte RIB’s staat inmiddels op bijna honderd.

www.roughneckmarine.nl

Technische specificaties
Lengte o.a.: 10,10 m.
Breedte: 3,06 m.
Diepgang: 0,70 m.
Tubes: Hypalon
Brandstoftank: 600 l.
Maximum passagiers: 12
Gewicht: 1.630 kg
CE-klasse: B of C

De cockpit van de Roughneck 1010, met een Raymarine Glass Bridge.