Project YN 251 kort na de stapelloop. Foto Tom van Oossanen-RHS

Bij Royal Hakvoort Shipyard in Monnickendam is 24 april het project YN 251 te water gegaan. Het 61 meter lange jacht is ontworpen door Sinot Yacht Architecture & Design, terwijl de naval architecture werd verzorgd door Diana Yacht Design. Het jacht is het zevende project dat Hakvoort in samenwerking met Moran Yacht & Ship heeft verkocht.
Het dubbelschroefs schip is gebouwd in staal, met een aluminium opbouw. De motorisering bestaat uit twee Caterpillar 3512 E HD diesels, voorzien van een MCR, van 1350 kW elk bij 1600 toeren. Goed voor een topsnelheid van 14,7 knopen, een kruissnelheid van 12,7 knopen en een autonoom bereik van 3.800 nm bij 12 knopen. Het schip is uitgerust met een naar voren gerichte FarSounder-sonar, ECDIS-kaartsysteem, Naiad-stabilisatoren en een dynamisch positioneringssysteem.
De YN 251 biedt plaats aan maximaal twaalf gasten en negentien bemanningsleden. Vijf gastenhutten bevinden zich op het hoofddek. Het royale eigenaarsverblijf beslaat de volle breedte van het schip. Bijzonder detail is de plafondhoogte tot wel 2,40 meter in de koepels op zowel het hoofddek als het dek van de eigenaar.
De YN 251 wordt aan de kade in Monnickendam afgebouwd. De werf brengt alles in gereedheid om het volgende project te ontvangen, het casco van de YN 253 Asia, eveneens 61 meter lang en ook weer een ontwerp van Sinot Yacht Architecture & Design, in combinatie met Diana Yacht Design.
Verder bouwt Royal Hakvoort aan bouwnummer 252, het project Adur, een snelvarend aluminium motorjacht van 45 meter. Een ontwerp van Omega Architects/Frank Laupman, waarvoor Van Oossanen de naval architecture heeft verzorgd.
De tewaterlating van de YN 251 was tevens een eerbetoon aan de in maart overleden oud-werfdirecteur Albert Hakvoort sr.
www.hakvoort.com