De tweede vestiging van Royal Huisman. Foto DutchYachting

Royal Huisman uit Vollenhove betrekt de voormalige accommodatie van Holland Jachtbouw in Zaandam. De werf heeft hiermee een tweede vestiging, ditmaal aan diep water. Jan Timmerman, CEO van Royal Huisman: “Door uitbreiding in de Amsterdamse regio kunnen we beter aan de groeiende vraag voldoen van bestaande en nieuwe klanten. De tweede werf is een uitstekende aanvulling op onze bestaande faciliteit in Vollenhove, zowel voor nieuwbouw als refits.”
Groot voordeel is dat schepen op eigen kiel naar de werf in Zaandam kunnen, in tegenstelling tot Vollenhove, waar diepgang dikwijls om aangepast transport vraagt.

Port of Amsterdam (PoA) blijkt sinds kort eigenaar van de Holland Jachtbouw locatie en zij least de werf aan Royal Huisman. Volgens PoA topman Koen Overtoom betekent de komst van Huisman een stimulans voor de maakindustrie in de regio en is het van grote betekenis voor de haven. “Het is tevens een prima promotie van ons ‘Port of Partnerships’ concept en een belangrijke stap in de richting van ons doel om een superjacht ‘hub’ te worden.” Zoals bekend heeft Royal Van Lent, onderdeel van Feadship, ook een nieuwe werf in het Amsterdamse havengebied gevestigd, die 16 mei door koningin Maxima wordt geopend..
De gemeente Zaanstad toont zich eveneens verheugd met de komst van Royal Huisman. Het gebied van de Achtersluispolder zal verder worden ontwikkeld.

State-of-the-art
Holland Jachtbouw was de werf van vastgoedtycoon Chris Gongriep, die in december 2016 een einde aan zijn leven maakte. Zijn enige dochter was erfgenaam, maar zij wilde de werf niet voortzetten. De sluiting werd in 2017 een feit, na het afronden van lopende orders. Een aantal van de werknemers kon overstappen naar Royal Huisman. De werf uit Vollenhoven had al eerder de intentie uitgesproken in Zaandam activiteiten te willen  ontplooien, maar durfde het niet aan de werf te kopen. De Port of Amsterdam heeft dat probleem dus opgelost.
Holland Jachtbouw beschikt over state-of-the-art-faciliteiten. De werf werd in 2015 nog flink uitgebreid met een nieuwe productiehal van 60 bij 26 meter en een kantoor, terwijl een bestaande hal werd verlengd van 43 naar 55 meter lengte. Er stond al een hal van 70 meter lengte. Het waterfront is 120 meter lang.

www.royalhuisman.com