Royal Huisman: proefvaarten Sea Eagle II geslaagd

De Sea Eagle II onder vol zeil: 3.500 vierkante meter. Foto Tom van Oossanen

Een imposant gezicht, de driemaster Sea Eagle II onder vol zeil. Royal Huisman heeft op de Noordzee het zeilsysteem en de motoren succesvol getest. De boordsystemen waren al voor de tewaterlating beproefd. De Sea Eagle II is met een lengte van 81 meter het grootste aluminium zeiljacht ter wereld.

Een close-up van het zeilsysteem van Rondal. Foto Rondal

Geavanceerd zeilsysteem
Bij de vestiging in Zaandam van Royal Huisman zijn de drie carbon-composiet Rondal Panamax-masten geplaatst en is het schip getuigd. Het totale zeiloppervlak is 3.500 vierkante meter. Het schip kan zeilend een snelheid van 21 knopen behalen. Het geavanceerde zeilsysteem van Rondal telt 34 lieren, waarvan de grootste een trekkracht hebben van 18 ton. De zeilen zijn geleverd door Doyle Sails.

‘Repeat customer’
De opdrachtgever, de Taiwanese zakenman Samuel Yin, is een ‘repeat customer’. Royal Huisman bouwde voor hem reeds het 43 meter zeiljacht Sea Eagle, dat in 2015 werd opgeleverd. Yin wilde eigenlijk al direct een groter schip. Samen met Dykstra Naval Architects en ontwerper Mark Whiteley transformeerde Royal Huisman deze grootse ambitie in een imposante realiteit, geheel in lijn met de belofte van de werf: “Als u het kunt dromen, kunnen wij het bouwen”.

De accommodatie biedt plaats aan de eigenaar en elf gasten, plus een 14-koppige bemanning. Het scheepsbouwkundig ontwerp en het exterieur zijn van Dykstra Naval Architects. Mark Whiteley Design ontwierp mede het exterieur, alsmede het interieur.

De bouw begon in juni 2017 en lag precies op schema. Door de coronacrisis is de oplevering vertraagd, maar nu de proefvaarten succesvol zijn verlopen, zal de overdracht aan de klant volgende maand plaats kunnen vinden.

www.royalhuisman.com

Foto Tom van Oossanen